top of page
  • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Kirkkonummelta viinitilan hoitajiksi Ranskaan – Bordeaux ja Cháteu Carsinin viinitarhat


Kirkkonummen Sanomat ja Aarrematkat järjestävät lokakuun 2022 alussa lukijamatkan Ranskaan, jossa pääkohteena on Bordeaux ympäristöineen. Lukijamatkalla vieraillaan muun muassa Carsinin tilalla ja päästään kirkkonummelaisen Nea Berglundin opastuksella tutustumaan niin viinitarhoihin kuin kellareihinkin. Mutta mistä kaikki oikein alkoi ja miten Kirkkonummelta lähtöisin ollut perhe päätyi Cháteu Carsinin omistajiksi?JUHA Berglund osti vuonna 1990 siskojensa kanssa 1750-luvulta peraäisin olevan viinitilan yli150 vuotta vanhoine rakennuksineen. Kuva: Berglundin perhe.
Satamakaupunki Bordeaux Lounais-Ranskassa on Bordeaux´n viinialueen keskus ja sitä ympäröivät lukuisat vanhat viinitilat ovat maailmankuuluja vierailukohteita. Cháteau Carsinin viinitilan Rionsissa Bordeaux´n lähistöllä omistaa kirkkonummelainen Berglundin perhe.Juha Berglund osti vuonna 1990 siskojensa kanssa 1750-luvulta peräisin olevan viinitilan yli 150 vuotta vanhoine rakennuksineen. Tila oli huonokuntoinen ja vaati perusteellisen kunnostuksen, ennen kuin viinintuotantoa päästiin alkamaan uudelleen.CHÁTEAU Carsinilla on 20 hehtaaria viinitarhoja, joissa viljellään kaikkiaan yhdeksää rypälelajiketta.Juha Berglundilla oli jo tuolloin herännyt rakkaus viineihin. Hän oli perustanut Helsinkiin Decanter-viinitarvikemyymälän vuonna 1987 ja muutamaa vuotta myöhemmin Viinilehden. Samana vuonna, kun tila hankittiin, syntyi Berglundien perheeseen tytär Nea. Hän tietysti vietti kaikki kesät Ranskassa perheen tilalla ja sillä lailla kasvoi viinitarhojen ja -kellarien maailmassa ja samalla oppi viinintekemisen saloja.Vuonna 2015 Nea lähti Australiaan ja Uuteen Seelantiin viinioppiin ja sieltä palattuaan hän jäi Ranskaan perheen viinitilalle. Siellä hän opiskeli kauppatieteen opintojen jatkoksi Bordeaux Sience Agro´ssa valmistuen maisteriksi Master of Vineyard & Winery Management -koulutusohjelmasta. Nykyisin hän vastaa Carsinin viinintuotannosta ja emännöi tilan vanhaa päärakennusta.NEA ja Juha Berglund Cháteu Carsinin tilallaan Ranskan Bordeauxissa.
Sato korjataan suomalaisin voiminCháteau Carsinilla on 20 hehtaaria viinitarhoja, joissa viljellään kaikkiaan yhdeksää rypälelajiketta. Niistä valmistetaan kymmentä erilaista viiniä. Nean aikana tila on siirtynyt luomutuotantoon. Silloin viinitarhoilla työt tehdään pitkälti käsin.Sadonkorjuun aikana monet suomalaiset tulevat apuun ja sato korjataankin pääsääntöisesti suomalaisin voimin. Kellarityöttä suositaan mahdollisimman yksinkertaisia ja luonnollisia prosesseja, joissa keskitytään laatuun ja autenttisuuteen. Carsinille Nea tekee kuivia valkoviinejä, roséviinejä, punaviinejä ja makeaa valkoviiniä sekä lisäksi balsamicoa ja kuohuvaa rypälemehua.TILA on siirtynyt Nea Berglundin aikana luomotuotantoon, ja työt tehdään pääosin käsin.Aarrematkojen ja Kirkkonummen sanomien lukijamatka Ranskan Bordeaux'n sisältää mm. vierailun Berglundien luotsaamalle viinitilalle. Tarhojen kiertelyn lisäksi lounaan aikana maistellaan Carsinin laadukkaita luomuviinejä.Bordeaux viini- ja kulttuurimatka – Unescon maailmanperintökohteita, antiikkikauppoja, viinitarha sekä henkilökohtaista palvelua suomeksi.Bordeaux´n historiallinen keskusta on ollut Unescon maailmanperintökohde jo vuodesta 2007 lähtien. Tutustumme ranskassa asuvan, viinikuiskaajaksikin kutsutun oppaan Pekka Olkinuoran johdolla tähän eleganttiin kaupunkiin ja sen historiaan. Kaupunkikierroksen aikana nähdään muun muassa arkkitehtonisestikin mielenkiintoisen Cité de Vin -viinitalo, pyhiinvaelluksiin liittyvä Basilique Saint-Seurin ja Saint Michelin, Place de la Bourse -pörssitalo upeine aukioineen sekä Garonne-joen kauniita rantamaisemia.BORDEAUX ́N historiallinen keskusta on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2007 lähtien.Bordeaux'n viini- ja kulttuurimatkan aikana vieraillaan myös antiikkikaupoissa ja kirpputoreilla, kuten L`Ours Blancissa, Village Notre-Damessa sekä Puces de Saint Michelissa.Matkan lopussa vieraillaan vielä Saint Emilionissa, matkan toisessa Unescon maailmanperintökohteessa. St. Emilion on yksi Bordeaux’n neljästä tärkeästä viinialueesta. Vanha kylä on ollut tärkeä kohde pyyhiinvaellusreitin varrella. Osa kylästä sijaitsee maanalaisissa luolissa, jonne pääsemme kiertelemään ja katsomaan keskiaikaista kappelia ja kirkkoa, katakombia ja maalauksia. Matkassa on koko ajan mukana Aarrematkojen kokenut suomenkielinen matkanjohtaja Antti Haukkamaa.
219 katselukertaa0 kommenttia

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page