Marsipaania, goottilaisia rakennuksia sekä Euroopan suurimmat joulumarkkinat – niistä on Lyypekki tehty. Saa Lyypekistä toki pitkiä kylmiäkin, Saksassa kerta kun ollaan.
Saksan pohjoisosassa, Itämeren rannalla sijaitseva vanha hansakapunki Lyypekki (Lübeck) perustettiin alunperin 1100-luvulla. Lyypekin satama sijaitsee Travemündessä ja sen keskusta Travejoen rannalla, noin 15 kilometriä Itämerestä. Kaupungin nimi viittaa alkujaan Liubice-nimiseen vendiläiseen (slaaviheimo) linnoitukseen.
Perustamisensa jälkeen Lyypekistä kasvoi suveneriteetin omannut vapaakaupunki, joka johti 1200–1400-luvuilla Hansaliittoa. Kaupankäyntiä pitkään Itämerellä hallinnut Hansaliitto oli 1300-luvulta lähtien kaupaliiton lisäksi puolustusliitto sekä suurvalta. Hansaliiton ja sitä myöten myös Lyypekin valta-asema heikentyi 1500-luvulle tultaessa, kadoten käytännössä kokonaan kolmikymmentävuotisessa sodassa.
Hansaliiton ajan vauraus on kauan sitten menetetystä valta-asemasta huolimatta nähtävissä vielä tänäkin päivänä Lyypekissä. Jokien ja kanavien ympäröimä vanhakaupunki edustaa Saksan keskiaikaista tiiligotiikkaa parhaimmillaan ja sen huomattavimmat rakennukset ovat täysgoottisia.
Lyypekissä on paljon nähtävää!
Travejoen saarella sijaitsevaa Lyypekin vanhakaupunkia ympäröi joki sekä jykevät muurit. Vanhan muurin kaupunginporteista ovat jäljellä koko Lyypekin symbolinakin tunnettu Holstentor (1478) sekä Burgtorg (1515). Erityisesti Holstentor (ylimmässä kuvassa) tai Holsten kiinnostaa matkaajia, ja tämä kaksitorninen portti toimii edelleen useimpien matkaajien kulkuväylänä Lyypekin vanhaankaupunkiin.
Kaupungin muihin tunnettuihin nähtävyyksiin kuuluvat myös muun muassa Marienkirche (1260–1350), goottilainen raatihuone 1200-luvulta sekä alunperin romaaninen, sittemmin goottilaiseksi muutettu tuomiokirkko (1173).
Kaksitorninen jokimaisemassa hallitseva tuomiokirkko tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes kokonaan ja se rakennettiin uudelleen sodan jälkeen.
Marienkirche eli Marian kirkko taas tunnetaan erityisesti uruistaan, ja sen urkurin paikka on pidetty Saksan arvostetuimpana. Legendan mukaan saksalainen säveltäjä, kapellimestari ja urkuri Johan Sebastian Bach (1685–1750) haki kirkkoon urkuruksi, mutta ei saanut paikkaa. Bach otti pitkän vapaan opinnoistaan ja käveli 300 km matkan Lyypekkiin, kuunellakseen Marienkirchenin silloisen urkurin Dietrich Buxtehuden (1637–1707) soittoa.
Lyypekin joulutorit – Pohjois-Euroopan joulupääkaupunki
Lyypekin vanhankaupungin sadat kojut, paahdetun mantelin ja glögin tuoksu hurmaavat kenet tahansa matkaajan joulunalusaikaan. Kaupungissa on järjestetty joulumarkkinoita pitkään ja sen ympäristössä toimii nykyään noin kymmenen eripuolille levittäytynyttä joulutoria ja joulumarkkinaa. Torien kojut notkuvat kauniita käsintehtyjä tuotteita, kuten paikallisia jouluherkkuja, puisia leluja sekä joulukoristeita. Pohjois-Euroopan joulupääkapungiksikin tituleerattu Lyypekki herää eloon joulumarkkinoiden aikaan.
Lyypekin kauneimpien joulutorien joukkoon kuuluvat muun muassa goottilaistyylisen Raatihuoneen joulumarkkinat kaupungintalon vieressä, Marian kirkon joulumarkkinat sekä tietysti Heiligen-Geist sairaalan perinteiset joulumarkkinat.
Lyypekin marsipaani – Lübeck Marzipan
Lyypekki on kuuluisa marsipaanistaan (Lübeck Marzipan) ja sitä myydään erityisen paljon joulunalusajan markkinoilla.
Kuuluisimpien marsipaanivalmistajien joukkoon lukeutuu saksalainen Niederegger. Yhtiön tarina alkoi vuonna 1806, jolloin Johan Georg Niederegger (1777–1856) perusti pienen marsipaanikaupan Lyypekkiin. Niedereggerin valmistamasta marsipaanista tuli pian kuuluisaa ja erityisesti eliitin ja kuninkaallisten suosimaa herkkua. Niederegger pitää joulun aikaan Lyypekissä omaa joulubazaaria, jossa sen kuuluisaa marsipaania joutuu hiukan jonottamaan, mutta se on sen arvoista. Marsipaania myydäänkin täällä mitä mielikuvituksellisimmissa muodoissa!
Comments