top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Nämä syyt ajavat yksinäisyyteen – Raija, + 80, löysi uusia ystäviä yllättävästä paikasta

Päivitetty: 26. syysk. 2023

Kun espoolaisen Raijan, + 80, ystäväporukasta karsiutui matkakavereita pois, mietti matkustamista rakastava Raija jopa kotiinjäämistä – sitten ystäviä löytyi "paikasta, jossa kuvittelin olevan pelkkiä pariskuntia ja keskenään tuttuja".


Raija Salkola löysi Aarrematkojen matkoilta uusia ystäviä. Kuvassa Aarrematkojen Puolan asiantuntija ja opas Jukka Soisalon-Soininen skoolaamassa Raijan kanssa Uudenvuoden juhlamatkalla Krakovassa. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.
Raija Salkola löysi Aarrematkojen matkoilta uusia ystäviä. Kuvassa Aarrematkojen Puolan asiantuntija ja opas Jukka Soisalon-Soininen skoolaamassa Raijan kanssa Uudenvuoden juhlamatkalla Krakovassa. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.

Aktiivisen työuran loppuminen, ystävien vanheneminen ja mahdollisten lasten kasvaminen aikuisiksi saattaavat luoda aukon sosiaaliseen elämään ja lisätä yksinäisyyden tunnetta. Vanhemmiten uusien ystävien löytäminen ei olekaan aina ihan helppoa. Mitä voisi tehdä, ettei jää yksin? Lue Raijan tarina ja tutustu tutkijan löytämiin yksinäisyyden syihin.


Espoolainen Raija Salkola on aina ollut innokas matkalainen. Paljon matkustanut Raija meinasi kuitenkin jäädä kotiin vakituisten matkakumppanien karsiuduttua pikkuhiljaa.


–Olen yli kahdenksankymppinen ja onneksi vielä siinä kunnossa, että matkaan pääsen. Olen usein sanonutkin, että niin kauan lähden, kun jalat kantaa ja jaksan lähteä.


–Meillä on Espoonlahdessa ollut hyvin aktiivinen ystäväporukka, joka teki vuosittain useampia matkoja niin kotimaahan kuin Viron kylpylöihinkin. Siellä olen huomannut, kuinka monella ystävälläni terveys heikkenee ja matkalle lähtemisestä tulee aina vaan hankalampaa."Kuvittelin, että matkassa on paljon pariskuntia ja tuttuja keskenään ja pelkäsin, että jäisin helposti yksin. Onneksi lähdin matkaan!"Monelle yksinäiselle esimerkiksi juhlapyhät ovat vaikeaa aikaa, ja silloin kannattaakin hakeutua muiden seuraan. Näin teki pitkien juhlapyhien aikaan, vuodenvaihteessa myös Raija. Raija lähti Aarrematkojen Uudenvuoden juhlamatkalle Krakovaan ihan yksin.


–En saanut kaveria sille matkalle mukaan ja välillä jo mietin, viitsinkö lähteä yksin koko matkalle. Kuvittelin, että matkassa on paljon pariskuntia ja tuttuja keskenään ja pelkäsin, että jäisin helposti yksin. Onneksi lähdin matkaan!


–Matkalaiset olivat alusta alkaen iloisella mielellä ja kuin vanhoja tuttuja keskenään. Oli mukava huomata, että kun menin aamiaiselle yksin, niin aina tuli ryhmästä mukavaa pöytäseuraa ja juttua riitti.


Aarrematkat Budapestissa matkalla.
Aarrematkojen matkanjohtajat Jenny Sirén ja Antti Haukkamaa ovat mukana monilla matkoilla. Heistä on mukava huomata, kuinka ihmiset ystävystyvät matkoilla ja usein he jo matkan aikana miettivät, minne mennään seuraavaksi. Kuva: Merja Sirén.

Tarkka matkabudjetti, ystävä puuttuu mutta matkaan tekisi mieli? Nais- ja miespaikat tuovat yhteen samanhenkisiä matkalaisia.Moni matkatoimisto vaatii yksin matkustavaa varaamaan matkalleen usein kalliimman yhden hengen huoneen. Monesti se lisää matkakuluja huomattavasti. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on viikon matkalla helposti monta sataa euroa.


Aarrematkojen matkoilla on mahdollista varata nais- ja miespaikkoja. Voit siis halutessasi varata koko huoneen tai hytin sijaan nais- tai miespaikan. Mikäli matkalle ilmoittautuu lisäksesi toinen samaa sukupuolta oleva henkilö, voitte jakaa huoneen tai hytin keskenänne.


–Toki tähän liittyy se riski, etteivät huonekaverit sitten oikein sopeudukaan paikan päällä tilanteeseen. Kokemus kuitenkin on osoittanut, että ryhmämatkoillemme lähtee mukaan hyvin samanhenkistä porukkaa. He ovat kiinnostuneita samanlaisista asioista, kuten kulttuurista ja musiikista ja silloin yhteisiä jutunaiheita löytyy helposti, kertoo Aarrematkoilla matkanjohtajana toimiva Antti Haukkamaa.


Matkakavereista ystäviksi


Monesti Aarrematkojen matkoilla käy myös niin, että yhteisellä matkalla olleet ystävystyvät niin, että tapaavat toisena myös matkan jälkeen. Näin kävi myös Uudenvuoden juhlamatkalla yksin matkaan lähteneelle Raijalle.


-Totesin Krakovan matkalla, että ryhmässä oli toinen yksinäinen rouva, joka sattumoisin asui kanssani saman kadun varrella Espoonlahdessa. Ja niinhän siinä kävi, että matkaa on yhdessä muisteltu kahvikupin ääressä ja uusia matkoja on jo suunnitteilla.-----------------------------------------------------------------------------------------

Tutkija kertoo: Mistä yksinäisyys johtuu?


Helsingin yliopiston yksinäisyyttä käsittelevän tutkimuksen mukaan (Pajunen, 2011) moni pitää ihmissuhteita arvokkaan ja hyvän elämän perustana. Lapsuudessa vietämme aikaa vanhempiemme, sisarustemme ja kavereidemme kanssa ja myöhemmin elämässä muodostamme syvempiä ystävyys- sekä parisuhteita. Ikääntyessämme haluamme pitää näistä ihmissuhteista kiinni ja luoda uusia menetettyjen tilalle. Mutta minkälaista on elää ilman läheisistä muodostuvaa yhteisöä?


Yksinäisyyttä pidetään aikamme ilmiönä ja se on yksi tämän hetken keskeisistä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Yksinäisyys koskettaa koko yhteiskuntaa, eikä syrji ketään. Toisin sanoen yksinäisyyttä koetaan kaikissa ikäluokissa ja elämäntilanteissa.


Pajusen tuottaman tutkimuksen mukaan, yksinäisyys johtuu harvemmin vain yhdestä asiasta ja on usein monen tekijän summa. Pajusen mukaan yksinäisyys voi johtua esimerkiksi, menetetyistä tai toteutumattomista ihmissuhteista, kuten puolison kuolemasta, hyvän ystävän puutteesta, uuden kumppanin kaipuusta, lapsettomuudesta sekä omista lapsuuden kokemuksista. Lisäksi yksinäisyyteen voivat vaikuttaa niin sanotut toimijuuden ja osallisuuden tuomat rajoitukset, kuten ruumiin tuoma rajallisuus, esimerkiksi kuulemiseen ja liikkumiseen liittyvät vaikeudet, kulkemisen vaikeus, kuten pitkät välimatkat tai autottomuus, kaventunut ystäväpiiri, sekä muuttunut elinympäristö, kuten yksityistynyt elämäntapa.


On hyvä muistaa, ettei yksinäisyys ole omaa syytä, etkä ole suinkaan ainoa samassa tilanteessa oleva.

5 923 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page