top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Tukholman antiikkimessut – Antiikkia ja vanhaa tavaraa


Jenny Sirén katselemassa kristallikruunua Tukholman antiikkimessuilla.

Tukholman antiikkimessut kuuluvat Aarrematkojen jokavuotiseen matkaohjelmistoon. Kuva: Hanne Peippo.TUKHOLMAN antiikkimessut kuuluvat Aarrematkojen vakio-ohjelmistoon joka vuosi. Messut pidetään Tukholman Älvsjö-messukeskuksessa ja tapahtuma vetää vuosittain satoja näytteilleasettajia sekä tuhansia messuvieraita. Mutta minkälaisesta tapahtumasta onkaan oikeastaan kyse?Mikä on Tukholman antiikkimessut?


Tukholman antiikkimessut ovat Pohjoismaiden suurin antiikin ostotapahtuma, jossa messukävijä voi ostaa vanhaa tavaraa ja antiikkia suoraan näytteilleasettajilta.


Pitkään jatkuneet Tukholman antiikkimessut pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978. Messutoiminta käynnistettiin yhdessä Ruotsin taide- ja antiikkikauppiaiden yhdistyksen (SKAF:in) kanssa.


Neljäpäiväiset messsut ovat tätänykyä vakiinnuttaneet uuden pitoajankohdan maaliskuulle.


Ihmiset tutkimassa Tukholman antiikkimessut tarjontaa messuosastolla
Tukholman antiikkimessut vetävät Älvsjön-messukeskukseen vuosittain tuhansia innokkaita kävijöitä ja satoja näytteilleasettajia. Kuva: Hanne Peippo. . Kuva: Hanne Peippo

Antiikkimessujen ohjelmistoon kuuluu näytteilleasettajien lisäksi myös vuosittain vaihtuvat keräilyyn liittyvät esinenäyttelyt ja lava-ohjelmaa, jossa kirjailijat, vaikuttajat ja Ruotsin antiikkialalla tunnetut henkilöt pitävät luentoja. Lisäksi messuilla pidetään ruotsinkielisiä opastettuja asiantuntija-kierroksia, joiden aikana on mahdollisuus oppia antiikkiasiantuntijoilta.Vuonna 2023 antiikkimessuilla saatiin nauttia kahdesta upeasta tekstiiliin liittyvästä näytellystä, kun esillä oli kavalkadi morsiuspukuja 1800-luvulta nykypäivään sekä ruotsin mittavin Hermès huivikokoelma.Hermés huivien näyttely Tukholman antiikkimessut
Hermèsin huivit oli aseteltu esille väreittäin ja saatavilla oli myös paljon huiveihin liittyvää tietoa. Kuva: Hanne Peippo.


SKAF & FAK -osastot – Upeita sisustuksia ja antiikkia


SKAF ja  FAK antiikkimessuosasto Tukholman antiikkimessuilla
SKAF- ja FAK-osastoilla voi ihailla arvotaidetta sekä antiikkia. Kuva: Hanne Peippo

Ensimmäisenä näyttelyhallissa kohtaat SKAF:n ja FAK:n (United Antique and Art Dealers) -alueet. Täältä löydät harvinaisempia antiikki- ja arvoesineitä.


Ensimmäisen alueen osastot ovat korkealaatuisia ja niissä on esineitä harvakseltaan. Osastoilla on panostettu enemmän osastojen sisustamiseen huoneiksi ja esineistö on hintavaa.Modernisti sisustettu messuosasto Tukholman antiikkimessuilla.
Myös suurta suosiota nauttivat funktionalismi ja skandinaavinen design ovat näkyvillä messujen ensimmäisillä osastoilla. Kuva: Hanne Peippo.

Toisaalta juuri näillä osastoilla voit tutustua antiikin fantastisen maailmaan ja kuulla tarinoita esineiden alkuperästä ja historiasta.Täällä sinulla on myös mahdollisuus kokea opastettuja kierroksia SKAF-alueella, joita vetää järjestön pääsihteeri Sofia Silfverstolpe.Kukkaloistoa Tukholman antiikkimessuilla.
Kukkaloisto ja upeat kukka-asetelmat ovat kuuluneet messujen tunnelmaan jo monta vuotta. Kuva: Hanne Peippo.

Kauppiaiden puoli – Vanhaa tavaraa ja esinepaljoutta


Antiikkikauppias poseraa messuosastollaan lamppujen välissä. Tukholman antiikkimessut.
Kauppias Jerker Gustavssonin antiikkiliike Antik & Gjutjärn Eksjössä kulkee myös nimellä kirpputori. Silti Gustavssonin osasto antiikkimessuilla oli yksi parhaista. Kuva: Hanne Peippo.


SKAF- ja FAK-osastojen jälkeen saavut suurelle alueelle, jossa ovat esillä ne antiikkikauppiaat, jotka eivät kuulu SKAF:iin tai FAK:iin. Täältä löydät lähes loputtoman määrän jännittäviä aarteita vintagesta, modernista designista, taiteesta sekä mielenkiintoisista erikoisuuksista aina huonekalujen ja ovien varaosiin saakka.
"Sanotaan, että koirat muistuttavat monesti omistajiaan. Tukholman antiikkimessuilla osastot muistuttavat kauppiaitaan. Intohimo alaan näkyy."

Antiikkikauppias pariskunta ja vauva poseeraa messuosastolla Tukholman antiikkimessuilla.
Anton Bäckman pyörittää Komsunretro nimistä liikettä Ruotsin Lidingösssä yhdessä puolisonsa ja pienen poikansa kanssa. Kuva: Hanne Peippo.

Meistä kuitenkin messujen parhaimpaan antiin kuuluvat ihmiset ja erilaiset tarinat. Sanotaan, että koirat muistuttavat monesti omistajiaan. Tukholman antiikkimessuilla kuitenkin osastot muistuttavat kauppiaitaan. Intohimo alaan näkyy.Valtavat tietomäärän omaavat kauppiaat ovat usein keräilijöitä, sisustajia tai muita käsityöalanammattilaisia, jotka eivät pelkästään myy tavaraa - he ovat omistautuneita asialleen.Kauppias Heidi Char poseeraa Tukholman antiikkimessuilla
Kauppias Heidi Chardin Vintageworks kauppaa voi seurata Instagramissa ja sivuilta voi tilata tavaraa jopa Suomeen! Kuva: Hanne Peippo.


Kauppiaiden osastoilta löytyykin jotakin jokaiseen makuun ja budjettiin ja hinnat ovat neuvoteltavissa. Riippumatta siis siitä, etsitkö kaunista 50 euron maljakkoa, 150 euron tiikkipöytää tai kenties 500 euron unelmakelloa, parhaat mahdollisuutesi tehdä joka budjettiin sopivia löytöjä ovat näillä osastoilla.Kauppias Anna poseeraa messuosastollaan Tukholman antiikkimessut, häät.
Kauniin roosanvärisen osaston kauppias Anna pyörittää Bröllopsguiden nimistä häälehteä Ruotsissa ja samannimistä vintagekauppaa. Anna vastasi myös vuoden 2023 messujen hääpukunäyttelystä. Kuva: Hanne Peippo.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ihan kaikilla osastoilla ei voi maksaa kortilla, joten jonkin verran euroja tai kruunuja on hyvä muistaa ottaa mukaan.


Tästä voit selailla kauppiaspuolen esinepaljoutta vuodelta 2023!


Gallerian kuvat: Hanne Peippo.Aarrematkojen antiikkimessumatkat


Jenny Sirén ja Antti Haukkamaa bussin edessä Tukholmassa
Aarrematkojen Jenny ja Antti odottamassa asiakkaita bussin edessä Tukholmassa, valmiina vuoden messuille. Kuva: Hanne Peippo.


Kiinnostaisiko sinua lähteä Tukholman antiikkimessuille? Aarrematkojen kautta pääset messuille mukavasti Itämeren laineilla, sillä matkaamme messuille Viking Linen kyydissä. Matkan hintaan kuuluu aina runsaasti ruokailuja, hytti valitsemassasi hyttiluokassa, bussikuljetukset messuille ja takaisin Tukholmassa, liput messuille sekä antiikkiaiheisia luentoja laivan kokousosastolla!


Antti Haukkamaa ja Jenny Sirén Aarrematkoilta skoolaamassa asiakkaiden kanssa Tukholman risteilyllä.
Jos antiikki- ja kulttuuriaiheinen matkailu kiinnostaa, niin Aarrematkat on sinulle sopiva matkatoimisto! Kuva: Hanne Peippo.

Innostuitko? Lähde mukaamme Tukholman antiikkimessuille!


Aarrematkat järjestää matkoja Tukholman antiikkimessuille vuosien kokemuksella. Seuraavat messumatkat tehdään maaliskuussa 2024. Lähtöjä on kaksi, keskiviikkona 6.3. ja perjantaina 8.3.24. Perjantain lähdöllä on mukana YLE:n suositusta Antiikkia, antiikkia ohjelmastakin tutuksi tullut Tuija Peltomaa. Hinta alk. 335 € / hlö. Lue lisää ja tule mukaan!
1 642 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page