top of page
  • Kirjoittajan kuvaJenny Sirén

Tukholman antiikkimessut – Antiikkia ja vanhaa tavaraa


Jenny Sirén katselemassa kristallikruunua Tukholman antiikkimessuilla.

Tukholman antiikkimessut kuuluvat Aarrematkojen jokavuotiseen matkaohjelmistoon. Kuva: Hanne Peippo.TUKHOLMAN antiikkimessut kuuluvat Aarremtkojen vakio-ohjelmistoon joka vuosi. Messut pidetään Tukholman Älvsjö-messukeskuksessa ja tapahtuma vetää vuosittain satoja näytteilleasettajia sekä tuhansia messuvieraita. Mutta minkälaisesta tapahtumasta onkaan oikeastaan kyse?Mikä on Tukholman antiikkimessut?


Tukholman antiikkimessut ovat Pohjoismaiden suurin antiikin ostotapahtuma, jossa messukävijä voi ostaa vanhaa tavaraa ja antiikkia suoraan näytteilleasettajilta.


Pitkään jatkuneet Tukholman antiikkimessut pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978. Messutoiminta käynnistettiin yhdessä Ruotsin taide- ja antiikkikauppiaiden yhdistyksen (SKAF:in) kanssa.


Neljäpäiväiset messsut ovat tätänykyä vakiinnuttaneet uuden pitoajankohdan maaliskuulle.


Messut vetävät Tukholmassa sijaitsevaan Älvsjön-messukeskukseen vuosittain tuhansia kävijöitä ja satoja näytteilleasettajia. Kuva: Hanne Peippo.Antiikkimessujen ohjelmistoon kuuluu näytteilleasettajien lisäksi myös vuosittain vaihtuvat keräilyyn liittyvät esinenäyttelyt ja lava-ohjelmaa, jossa kirjailijat, vaikuttajat ja Ruotsin antiikkialalla tunnetut henkilöt pitävät luentoja. Lisäksi messuilla pidetään ruotsinkielisiä opastettuja asiantuntija-kierroksia, joiden aikana on mahdollisuus oppia antiikkiasiantuntijoilta.Vuonna 2023 antiikkimessuilla saatiin nauttia kahdesta upeasta tekstiiliin liittyvästä näytellystä, kun esillä oli kavalkadi morsiuspukuja 1800-luvulta nykypäivään sekä ruotsin mittavin Hermès huivikokoelma.Hermèsin huivit oli aseteltu esille väreittäin ja saatavilla oli myös paljon huiveihin liittyvää tietoa. Kuva: Hanne Peippo.SKAF & FAK -osastot – Upeita sisustuksia ja antiikkia


SKAF- ja FAK-osastoilla voi ihailla arvotaidetta sekä antiikkia. Kuva: Hanne PeippoEnsimmäisenä näyttelyhallissa kohtaat SKAF:n ja FAK:n (United Antique and Art Dealers) -alueet. Täältä löydät harvinaisempia antiikki- ja arvoesineitä.


Ensimmäisen alueen osastot ovat korkealaatuisia ja niissä on esineitä harvakseltaan. Osastoilla on panostettu enemmän osastojen sisustamiseen huoneiksi ja esineistö on hintavaa.Myös suurta suosiota nauttivat funktionalismi ja skandinaavinen design ovat näkyvillä messujen ensimmäisillä osastoilla. Kuva: Hanne Peippo.Toisaalta juuri näillä osastoilla voit tutustua antiikin fantastisen maailmaan ja kuulla tarinoita esineiden alkuperästä ja historiasta.Täällä sinulla on myös mahdollisuus kokea opastettuja kierroksia SKAF-alueella, joita vetää järjestön pääsihteeri Sofia Silfverstolpe.Kukkaloisto ja upeat kukka-asetelmat ovat kuuluneet messujen tunnelmaan jo monta vuotta. Kuva: Hanne Peippo.Kauppiaiden puoli – Vanhaa tavaraa ja esinepaljoutta


Kauppias Jerker Gustavssonin antiikkiliike Antik & Gjutjärn Eksjössä kulkee myös nimellä kirpputori. Silti Gustavssonin osasto antiikkimessuilla oli yksi parhaista. Kuva: Hanne Peippo.SKAF- ja FAK-osastojen jälkeen saavut suurelle alueelle, jossa ovat esillä ne antiikkikauppiaat, jotka eivät kuulu SKAF:iin tai FAK:iin. Täältä löydät lähes loputtoman määrän jännittäviä aarteita vintagesta, modernista designista, taiteesta sekä mielenkiintoisista erikoisuuksista aina huonekalujen ja ovien varaosiin saakka.
"Sanotaan, että koirat muistuttavat monesti omistajiaan. Tukholman antiikkimessuilla kuitenkin osastot muistuttavat kauppiaitaan. Intohimo alaan näkyy."

Anton Bäckman pyörittää Komsunretro nimistä liikettä Ruotsin Lidingösssä yhdessä puolisonsa ja pienen poikansa kanssa. Kuva: Hanne Peippo.Meistä kuitenkin messujen parhaimpaan antiin kuuluvat ihmiset ja erilaiset tarinat. Sanotaan, että koirat muistuttavat monesti omistajiaan. Tukholman antiikkimessuilla kuitenkin osastot muistuttavat kauppiaitaan. Intohimo alaan näkyy.Valtavat tietomäärän omaavat kauppiaat ovat usein keräilijöitä, sisustajia tai muita käsityöalanammattilaisia, jotka eivät pelkästään myy tavaraa - he ovat omistautuneita asialleen.