top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Balti Jaama tori Tallinnassa pursuaa vintage-aarteita – Huomattava ero erityisesti yhdessä asiassa

Päivitetty: 29. tammik.

Suomalaisten suosimassa Tallinnassa, keskellä trendikästä Telliskiven aluetta sijaitsee Balti-Jaaman asematori. Kolmikerroksisen Balti Jaama Turgin sisältä paljastuu kokonainen kerros vintagea, antiikkia ja secondhand -aarteita. Asiantuntijamme huomasi erityisesti yhden eron Suomeen verrattuna.


Balti Jaama tori
Vintagevaatteiden ja käytetyn tavaran ystävän kannattaa nyt matkata Viroon. Kuvat: Hanne Peippo

BALTI JAAMA TORI, tai virolaisittain Balti Jaama Turg, on jokaisen Tallinaan suuntaavan käytetyn tavaran ystävän "must see" eli "pakko nähdä"-kohde. Torin ainutlaatuisessa miljöössä toimii peräti 300 erityylistä myyjää.


Bali Jaaman tori
Balti Jaaman tori on ollut toiminnassa jo vuodesta 1993 saakka. Kuva: Hanne Peippo.

Maanalaisessa kerroksessa sijaitsevat ruokakauppa, apteekki sekä muita päivittäistavaraliikkeitä.


Katutason kerroksessa sijaitsee varsinainen tuoretori myyjineen, erilaisia ruokaan ja juomaan erikoistuneita pikkuliikeitä, kukkakauppa, eläintarvikeliike sekä ainakin tusina katuruokaravintoloita.


Balti Jaaman tori, Aarrematkat matkatoimisto
Tuoretori notkuu herkkuja kesäaikaan. Talvisin torin ulko-osien pienissä kioskeissa on mukava istuskella. Kuva Hanne Peippo.

Parhaat palat paljastuvat kuitenkin torin ylimmästä kerroksesta, joka on pyhitetty moderneille itsepalvelukirpputoreille, vintage- ja antiikkiliikkeille sekä virolaiselle designille.


Aarrematkojen matkanjohtajanakin toimiva, pitkään huutokauppa-alalla työskennellyt Jenny Sirén vieraili torilla yhdessä ryhmäläisten kanssa, ja yllättyi erityisesti sen alati kasvavasta vintage-vaate tarjonnasta.


Jenny Sirén tutkimassa Balti Jaama torin tarjontaa. Kuva: Hanne Peippo
Jenny Sirén tutkimassa Balti Jaama torin tarjontaa. Tästä liikkestä Sirénin mukaan tarttui 1960-luvulla Virossa valmistettu keraaminen ikebana-astia. Kuva: Hanne Peippo

Sirén kertoi käyneensä torilla useita kertoja viimeisten vuosien aikana, ja ero vintage-vaatteiden laadussa sekä määrässä on hänen mukaansa Suomen tarjontaan verrattuna merkittävä.


–Huomasin, että vintagevaatteiden ja asusteiden tarjonnan määrässä sekä laadussa oli selkeitä eroja Helsinkiin verrattuna ja niitä löytyi myös muista kuin vintageen erikoistuneista liikkeistä.–Helsingistä löytyy monia aivan loistavia vintage-vaatteiden liikkeitä mutta tarjonta tyssää yleensä siihen ja kirppareilta löytää harvoin mitään todellisia aarteita, Sirén toteaa.


–Balti Jaaman torilta löytyi sen sijaan laadukkaita secondhand -vaatteita ja -asusteita myös kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä, hän jatkaa.


Balti Jaama torin antiikkiliike.
Torin yläkerran liikkeistä ei tavara lopu kesken. Maksaa voi kortilla tai käteisellä ja tinkiäkin voi. Koriste-esineiden lisäksi tarjolla on mm. militariaa, leluja sekä joulukoristeita. Kuva: Hanne Peippo.

Ainutlaatuisen Balti Jaamasta tekee myös se, että liikkeet on keskitetty samaan paikkaan. Se tekee kiertelystä huomattavasti helpompaa. Varsinkin kun torilta löytyy myös siistit saniteettitilat, lasten pieni ulkoleikkipaikka sekä monia loistavia kahviloita, olutpanimo sekä ravintoloita.


–Täällä voi helposti viettää kokonaisen päivän, nauttien tunnelmasta, syöden ja oleskellen, Sirén suma.


Keraaminen papukaijakoriste Balti Jaama torin antiikkiliikkeessä.
Keraaminen papukaija-koriste odottaa uutta kotia Balti Jaaman antiikkiliikkeessä. Kuva: Hanne Peippo.

–Tässä on minusta osattu yhdistää kauppakeskuksista tuttu palveluiden keskittäminen aitoon toritunnelmaan ilman kaupallista tuntua, mikä on kaikessa outoudessaan viehättävää.


–Virolaisilla tuntuu muutenkin olevan aika hyvä näppituntuma siihen miten vedetään väkeä vanhan tavaran tapahtumiin, Sirén pohtii.


Punainen tomaattijoulukoriste.
Vanhat, usein ruoka-aiheiset joulukoristeet maksavat monilla antiikkimessuilla useita kymmeniä euroja kappale. mitä harvinaisempi aihe, sen kalliimpi. Tämän tomaatin olisi saanut omakseen Balti Jaaman torilta 5 euron hintaan. Kuva: Hanne Peippo.


Siréniltä rapisee kritiikkiä ainostaan kolmannen kerroksen kiinalaiselle halpatavaralle, siis sille samalle tilpehöörille, jota myydään myös Tallinnan sataman mustalla marketilla:


–Valitettavasti täällä myydään myös sellaista kertakäyttötavaraa, joka hajoaa samantien ja vain saastuttaa maapalloa.


Pariskunta kävelyllä Viron Balti Jaaman torilla.
Paikallistenkin suosiossa oleva tori sijaitsee kävelymatkan päässä Tallinnan satamasta ja vanhasta kaupungista. Kuva: Hanne Peippo.

Toisaalta torin kolmas kerros tarjoaa kaikessa ironisuudessaan kiinalaiselle kertakäyttötavaralle vaihtoehdon, vanhan tavaran:


–Jokaiken voi itse punnita mitä haluaa ostaa mutta torin ainutlaatuiseen tunnelmaan virolaisten torimummojen ja -pappojen konstailemattomuus tuo oman kerroksensa. Ja toki he myyvät sitä, mille on kysyntää.Innostuitko? Lähde Aarrematkojen mukana tutustumaan Balti Jaaman toriin!


Aarrematkat järjestää matkoja Viroon tasaisin väliajoin, ja Balti Jaaman tori on kohteena monella Vironmatkalla. Torille jaksaa palata yhä uudestaan ja uudestaan. Tutustu Aarrematkojen matkakalenterissa Viroon suuntaaviin matkoihin tai pyydä tarjousta omatoimimatkasta Viroon.


Näillä matkoilla pääset Balti Jaaman torille:
7 251 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page