top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Kurtnan rompetorilöydöt saavat ihastumaan, jotkut jopa kauhistumaan: "Hienot mutta groteskit"

Päivitetty: 29. tammik.

Kurtnan rompetori Virossa järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Aarrematkojen ryhmä kävi rompetorilla toukokuussa 2023 tekemässä löytöjä. Osa aarteista sai muissa ryhmäläisissä vilunväreitä aikaan.

Mies esittelee aurinkovarjoa antiikkimarkkinoilla.
Myyjä esitteli kaunista aasialaistyylistä varjoa Kurtnan rompetorilla. Käsinmaalatun aurinkovarjon hintapyytö oli 20 euroa. Kuva: Hanne Peippo.

VIRON Kurtnan kylässä sijaitsevalla pellolla käy kuhina. Moottoripyöräkerhon varaosien vaihtotapahtumasta hiljalleen vanhan tavaran löytöaitaksi vuosien saatossa kasvanut Kurtnan rompetori ei pettänyt odotuksia tänäkään vuonna, kun Aarrematkojen ryhmäläiset pääsivät tonkimaan myyjien aarteita.


Lähes 200 myyjää kerännyt tapahtuma kuhisi ihmisiä ja tunnelma oli mukava.


Antti Haukkamaa tutkimassa kannua antiikkimarkkinoilla.
Aarrematkojen matkanjohtaja Antti tutkimassa torilta löytynyttä kaunista Arabian kannua. Kuva: Hanne Peippo.

Kurtnan rompetorilöydöt


Ryhmäläisten mukaan tarttui muun muassa kotimaista keramiikkaa, vanhoja leluja, hopeakoruja, lasiesineitä, valokuvia sekä erilaisia metallisia koriste-esineitä.


Torilta löytyykin kaikkea aina Arabiasta aasialaisiin esineisiin. Paljon on vanhaa, mutta joukossa on myös jonkin verran uudempaa tavaraa. Erityisesti käyttötavaroita ja koriste-esineitä on myynnissä pilvin pimein.


Nainen esittelee rapu-aiheista lautasta antiikkitorilla.
Eräs ryhmäläinen osti Kurtnan rompetorilta kauniin rapuaiheisen astiaston 180 euron hintaan. Kuva: Hanne Peippo.

Eräs ryhmäläinen osti torilta rapuaiheisin kuvin koristeltuja lautasia sekä rapuveitsiä. Tiesitkö, että alunperin ruotsista lähtöisin olevat rapujuhlaperinteen ovat sittemin levinneet suomen lisäksi myös muualle Eurooppaan?


"Hienot mutta groteskit"

Moni ryhmäläinen etsi rompetorilta omien kokoelmiensa joukkoon täydennystä ja osa oli tullut vain nauttimaan tunnelmasta.


Kevään matkalla mukana ollut äiti-tytärduo tekivät torilta kenties koko ryhmän puistattavimmat ja samalla erikoisimmat löydöt – vanhat lääkeruiskut, alkuperäisessä rasiassaan.


Vanha antiikkinen lääkeruisku laatikossa
Vanhat lääkeruiskut alkuperäisessä rasiassaan saivat monelle kylmiä väreitä aikaan. Kuva: Hanne Peippo

–Olemme molemmat äitini kanssa sairaanhoitajia, jonka lisäksi pidämme vanhasta tavarasta. Vanhojen lääkeruiskujen löytyminen rompetorilta oli meille kiva juttu, toteaa kaksikko yhteistuumin.


–"Hienot, mutta groteskit", kuten eräs ryhmäläisistä totesi.


Laivakoirat posliinia
Kurtnan rompetorilta löytyneet laivakoirat ihastuttivat matkalaisia. Kuva: Hanne Peippo

Matkalla mukana ollut Essi oli lähtenyt matkaan ystävänsä Annikan kanssa. Kaksikko teki torilta hienoja löytöjä, joiden joukossa mm. kuvassa komeilevat posliiniset laivakoirat. Taaempana kuvassa näkyvä posliininen koira on englantilaista Staffordshiren posliinia ja samalla tyypillinen laivakoiran esimerkki.


Laivakoirien tarina alkaa Kiinasta, jossa merimiehet toivat posliinisia Foo-koiria kotiinsa tuliaisina. Myöhemmin Euroopassa syntyi tapa, jossa kuningatar Viktorian lempikoirarodun Cavalier King Charlesin spanielin näköisiä, usein valkoisia posliinisia koiria käytettiin merimiesten kotien ikkunoissa. Kun perheen pää oli merillä, katselivat koirat ikkunasta ulos. Kun isäntä palasi kotiin, käännettiin koirien katse takaisin taloon sisälle. Legendan mukaan koiria käytettiin myös viestimään vaimon mahdolliselle rakastajalle onko talossa mies paikalla vai ei.


Nimensä mukaisesti Staffordshiren koirat ovat kotoisin Englannista, Staffotdshirestä, joka toimi 1600-luvulta lähtein johtavana keramiikka-alueena. Koirat valmistettiin alunperin työläisten toimesta, mahdollisimman edullisin keinoin ja niitä myytiinkin edullisesti erilaisilla markkinoilla ja kyläkaupoissa.


Metallinen leikkiauto
Pieni metallinen auto ilahduttanut aikanaan leikkijöitä. Kuva: Hanne Peippo

Posliininen seinälautanen
Kauniisti koristeltu seinälautanen. Kuva: Hanne Peippo

Muiden löytöjen joukkoon lukeutui mm. Charlesin ja Dianan hääpäivän juhlamuki, metallinen koristevarsa, Arabian kaunis astia, Virolainen 1960-luvulla valmistettu Ikebana kukka-astia, taidelasia sekä harvinainen punaisesta lasista valmistettu lyhty.
Vanhan tavaran suosio kasvussa


Kierrätyksen, kirpputorien sekä huutokauppojen suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin viimeisten vuosien aikana ja moni arvostaa vanhaa tavaraa paitsi sen laadun ja kauneuden, myös ekologisuuden vuoksi. Ei siis mikään ihme, että myös Kurtnan rompetori jatkaa kasvuaan vuosittain.


Kaksi naista nauraa antiikkitorilla
Aarrematkojen matkanjohtaja Jenny ja matkalla mukana ollut Anne nautimassa rompetorin tunnelmasta. Kuva: Hanne Peippo

–Tori oli kasvanut korona-ajan tauon jälkeen, ja myyjiä oli paikalla päälle toistasataa, toteaa Aarrematkojen matkanjohtajana ja asiantuntijaoppaana toiminut Jenny Sirén.


–Kirpputoribuumi on mahdollistanut myös muiden käytetyn tavaran alojen kasvun, ja se näkyi myös Kurtnassa. Ihmisiä oli paikan päällä useita tuhansia ja tunnelma oli mitä parhain, Sirén jatkaa.Kiinnostuitko? Lähde mukaamme syksyllä 2023!

Antti ja Jenny laivasatamassa, Aarrematkat
Aarrematkojen matkanjohtaja on aina mukana ryhmämatkoilla. Kuva: Hanne Peippo

Aarrematkat järjestää seuraavan matkan Kurtnan rompetorille 4.–5.5.2024.


Matka taittuu Helsingistä Tallinnaan Viking Linen kyydissä. Tallinnassa majoitumme aivan Tallinnan satamassa sijaitsevaan Hestian hotelli Europaan, josta on lyhyt kävelymatka niin Vanhaan kaupunkiin, Virukeskukseen kuin moneen ostoskeskus Nauticaan. Seuraavana päivänä suuntaamme Kurtnan rompetorille! Paluumatkalla laivalla on luvassa kokoustiloissa ohjelmaa sekä ostosten arviointia.


Ilmoittaudu mukaan pian, paikat myydään loppuun varmasti tälläkin kertaa!


Matka-aika: 4.–5.5.2024.

Matkan hinta: alk. 285 € / hlö.


Matkan hintaan sisältyy:

  • Laivamatkat Viking Line m/s XPRS, Helsinki-Tallinna-Helsinki, kansipaikoin.

  • Paluussa kokoushuone ryhmän käytössä 1h ajan, jossa antiikkiaiheista asiaa ja mahdollisten ostosten läpikäyntiä.

  • Yhden yön majoitus Hestian Hotelli Europassa aivan sataman tuntumassa buffetaamiaisella

  • Ruokailuja: Buffet-ruokailut laivalla meno-paluu sekä hotellin buffet-aamiainen.

  • Bussikuljetukset Virossa

  • Matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan

  • Kävelyretki Balti Jaama -torille ja sen antiikkikauppoihin matkanjohtajan johdolla

  • Liput Kurtnan rompetori-tapahtumaan
2 194 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page