top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Matka Uppsalaan kannattaa – 10 unohtumatonta nähtävyyttä

Päivitetty: 21. syysk. 2023

Uppsala on yksi Ruotsin vanhimmista ja tunnetuimmista kaupungeista, joka omaa kiinnostavan historian ja pitää sisällään monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Tämä Ruotsin neljänneksi suurin kaupunki on paitsi tärkeä kulttuurin ja taiteen keskus, se tunnetaan myös yhtenä maailman vanhimpana yliopistokaupunkina.


Matka Uppsalaan kannattaa – 10 unohtumatonta nähtävyyttä
Uppsalan Tuomiokirkko on pohjoismaiden suurin kirkko ja kaupungin maamerkki.

Vain noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta pohjoiseen sijaitseva Uppsala on helposti saavutettavissa. Naantali Kapellskär väliä liikennöivät Finnlinesin Finnsirius alukset kulkevat kaunista ja rauhallista saaristoreittiä pitkin. Uppsalaan pääsee merimatkan päätteeksi kätevästi joko omalla autolla tai bussilla Kapellskärin satamasta. Tässä jutussa esittelemme 10 unohtumatonta nähtävyyttä Uppsalassa.


1. Botaniska trädgården – Uppsalan kasvitieteellinen puutarha

Botaniska trädgården – Uppsalan kasvitieteellinen puutarha

Uppsalan kasvitieteellinen puutarha, tunnetaan myös nimellä Botaniska trädgården, on yksi Ruotsin vanhimmista ja arvostetuimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Puutarha perustettiin vuonna 1655, ja se on osa Uppsalan yliopistoa.


Kuuluisa ruotsalainen kasvitieteilijä Carl Linnaeus, tai Carl von Linné, toimi puutarhan johtajana 1700-luvulla. Hän vaikutti merkittävästi puutarhan kehitykseen ja lajien valintaan. Linnén alkuperäinen puutarha, Linnéträdgården (kohta 8 listallamme), on säilytetty erillisenä historiallisena alueena, jossa kasvit on järjestetty hänen luomansa luokittelujärjestelmän mukaisesti.


Uppsalan kasvitieteellinen puutarha on laajentunut vuosien varrella, ja nykyään se on koti yli 13 000 kasvilajille. Puutarhan alueella on monia erikoisalueita, kuten perenna-alue ja kivikkopuutarha. Lisäksi puutarhassa on useita kasvihuoneita, jotka esittelevät eri ilmastoalueiden kasvistoa, kuten trooppisia ja subtrooppisia kasveja.


Puutarha toimii sekä oppimisympäristönä että virkistysalueena. Se on suosittu vierailukohde niin paikallisille kuin turisteillekin, tarjoten mahdollisuuden ihailla ja oppia monista eri kasveista. Opastettuja kierroksia ja tapahtumia järjestetään säännöllisesti ympäri vuoden.


2. Gamla Uppsala – Vanha Uppsala ja kuningaskummut

Gamla Uppsala – Vanha Uppsala ja kuningaskummut

Vanha Uppsala, ruotsiksi Gamla Uppsala, sijaitsee lähellä nykyistä Uppsalan kaupunkia. Tämä historiallinen alue on kuuluisa muinaisista kuningaskummuistaan ja arkeologisista jäännöksistään, jotka kertovat tarinaa alueen rikkaasta menneisyydestä.


Alueen kolme suurta hautakumpua, jotka ovat peräisin arviolta 500-luvulla, ovat sen tunnetuimpia maamerkkejä. Vaikka on epävarmaa, kenen lepopaikasta on kyse, tarinoiden mukaan ne saattavat olla muinaisten Ruotsin kuninkaiden viimeinen leposija. Ennen kristinuskon saapumista Pohjoismaihin, Gamla Uppsala oli merkittävä uskonnollinen keskus. Alueen uskotaan toimineen paikkana suurille rituaaleille ja uhrauksille, joissa palveltiin pohjoismaista mytologiaa ja sen jumalia, kuten Odinia, Toria ja Freyta.


Kun kristinusko saapui Ruotsiin, Vanha Uppsala muuttui ja sai uuden roolin. 1000-luvulla alueelle rakennettiin kirkko, ja se toimi piispan istuimena ennen kuin toimi siirtyi nykyiseen Uppsalaan. Historiansa aikana Gamla Uppsala on ollut monien arkeologisten kaivausten kohteena, jotka ovat paljastaneet sen monimutkaisen menneisyyden ja tarjonneet tietoa alueen asukkaista ja heidän kulttuuristaan.


Nykyään Vanha Uppsala toimii suosittuna turistikohteena, joka houkuttelee kävijöitä tutustumaan sen kuningaskumpuihin, kirkkoon ja museoon. Se on paikka, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sukeltaa Ruotsin muinaiseen historiaan ja ymmärtää paremmin maan kulttuurista perintöä.


3. Uppsalan tuomiokirkko

Uppsalan tuomiokirkko

Uppsalan tuomiokirkko on erottuva maamerkki, joka kertoo kaupungin ja koko maan kirkollisesta ja historiallisesta perinnöstä. Tuomiokirkko on rakennettu vuosina 1270–1435. Tämä goottilainen mestariteos on sekä Ruotsin suurin että Pohjoismaiden suurin keskiaikainen kirkko. Kirkon kaksi tornia kohoavat yli 118 metrin korkeuteen, mikä tekee siitä kaupungin siluetin tunnusmerkin.


Tuomiokirkko on ollut todistajana monille historiallisille tapahtumille. Se on ollut monien Ruotsin kuninkaiden kruunauspaikka ja se on myös viimeinen leposija useille kuuluisille henkilöille. Kirkon sisältä löytyvät mm. Kustaa Vaasan, Carl von Linnén sekä Ruotsin pyhimys Erik Pyhän haudat. Myös pohjoistornin aarrekammiossa on paljon nähtävää.


Sisätiloissaan kirkko esittelee monia taide-esineitä ja arkkitehtonisia yksityiskohtia, jotka kertovat sekä uskonnollisista perinteistä että kansallisesta identiteetistä. Kirkon monimutkainen lasimaalaus, kiviveistokset ja muut taiteelliset yksityiskohdat houkuttelevat sekä uskonnollisia palvojia että historiasta ja taiteesta kiinnostuneita vierailijoita.


Nykyään Uppsalan tuomiokirkko ei ole vain uskonnollinen keskus, vaan myös kulttuurinen ja historiallinen nähtävyys, joka houkuttelee tuhansia kävijöitä vuosittain. Se on muistutus Ruotsin rikkaasta historiasta ja sen kirkollisesta perinnöstä, ja se pysyy yhtenä maan arvostetuimmista ja tunnustetuimmista rakennuksista.


4. Uppsala Slott – Uppsalan linna

Uppsala Slott – Uppsalan linna

Uppsalan linna (ruotsiksi Uppsala Slott) on merkittävä historiallinen rakennus ja maamerkki Uppsalassa. Linna kohoaa ylväästi Uppsalan kaupungin yllä ja on ollut keskeinen osa kaupungin historiaa ja maisemaa jo vuosisatojen ajan. Rakennustyöt alkoivat 1500-luvun alussa kuningas Kustaa Vaasan toimeksiannosta, ja linna on nähnyt monia historiallisia tapahtumia sen jälkeen. Sen muurit ovat todistaneet niin juhlallisia kruunajaisia kuin poliittisia vallankumouksia.


Arkkitehtuurisesti linna on hieno esimerkki renessanssityylistä, vaikka se onkin käynyt läpi useita muutoksia ja restaurointeja vuosisatojen varrella. Linnan sisätiloissa on monia huoneita, joissa on upeita freskoja, holvikaaria ja historiallisia yksityiskohtia.


Nykyään Uppsalan linna toimii paitsi historiallisena nähtävyytenä, myös kulttuurisena keskuksena. Siellä sijaitsee Uppsalan taidemuseo, joka esittelee sekä ruotsalaista että kansainvälistä taidetta (nähtävyys numero 5 listallamme). Lisäksi linnasta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät yli kaupungin, mikä tekee siitä suositun vierailukohteen sekä paikallisille että matkailijoille.


Linnan historia, sen rooli Ruotsin valtiollisissa tapahtumissa ja sen nykyinen asema kulttuurisena kohtauspaikkana tekevät siitä yhden Uppsalan kaupungin kirkkaimmista helmistä. Se on paikka, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat, ja se on ehdoton nähtävyys kaikille, jotka vierailevat Uppsalassa.


5. Uppsalan taidemuseo

Uppsalan taidemuseo

Uppsalan taidemuseo sijaitsee historiallisessa Uppsalan linnassa. Museon sisällä vierailijat voivat ihailla laajaa valikoimaa teoksia, jotka kattavat monia eri taiteen aloja, aina maalaus- ja veistostaiteesta, grafiikkaan ja valokuvaukseen. Museon kokoelman teokset edustavat sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä taiteilijoita.


Yksi museon erityispiirteistä on sen vaihtuvat näyttelyt. Uppsalan taidemuseo on sitoutunut esittelemään sekä nykytaiteen että historiallisten teosten monimuotoisuutta. Tämä dynaamisuus houkuttelee säännöllisiä paikallisia kävijöitä sekä matkailijoita, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan taiteen maailmaan syvemmin.


Uppsalan taidemuseo ei ole pelkästään näyttelypaikka, vaan se toimii myös oppimiskeksena. Tarjolla on moninaisia koulutusohjelmia ja työpajoja sekä lapsille että aikuisille. Museon yhteistyö eri taideinstituutioiden kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti korostaa sen roolia kulttuurien ja ideoiden välisenä siltautumispaikkana.


Kokonaisuutena Uppsalan taidemuseo on paikka, joka yhdistää historian, taiteen ja oppimisen, ja se on ehdoton vierailupaikka kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ruotsalaisesta ja kansainvälisestä taiteesta.6. Lennakatten museorautatie

Lennakatten museorautatie

Lennakatten, virallisesti kutsuttuna "Upsala-Lenna Jernväg", on suosittu museorautatie, joka kulkee Uppsalasta Lennaan (tunnetaan myös nimellä Faringe). Tämä viehättävä, noin 33 kilometriä pitkä rautatie tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden kokea historiallinen junamatka läpi upeiden ruotsalaisten maisemien. Matkalla kuljetaan metsien, peltojen ja pienten kylien halki, mikä antaa vierailijoille mahdollisuuden nähdä osan Ruotsin kauneimmista luonnonnähtävyyksistä.


Rautatien historia juontaa juurensa 1800-luvulle, ja se toimi alun perin paikallisena rautatienä, joka yhdisti Uppsalan maaseutualueisiin. Vaikka rata suljettiin normaaliliikenteeltä 1970-luvulla, se herätettiin henkiin museorautatienä ja on siitä lähtien houkutellut sekä paikallisia että kansainvälisiä matkailijoita.


Erityisesti kesäaikana vanhanaikaiset, hyvin säilytetyt höyry- ja dieselveturit kuljettavat matkustajia pitkin rataa. Junissa on vanhoja puisia vaunuja, jotka tuovat mieleen menneiden aikojen tunnelman. Lennakattenin henkilökunta, pukeutuneena aikakauden mukaisiin asuihin, tekee kokemuksesta entistä autenttisemman.


Lennakatten ei ole pelkästään historiallinen vetonaula; se on myös kiehtova tapa kokea ja arvostaa Ruotsin kaunista maaseutua. Se tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman maahan, joka on tunnettu yhtä lailla historiastaan kuin luonnonkauneudestaankin.


7. Ulva Kvarnin myllykylä ja antiikkiliike

Ulva Kvarnin myllykylä

Ulva Kvarn on tunnettu historiallisesta myllystään ja kauniista ympäristöstään. Myllyn vieressä virtaava joki ja ympäröivä luonto tekevät siitä rauhallisen paikan, jossa voi nauttia sekä luonnon rauhasta että kulttuurihistoriasta. Mylly on toiminut vuosisatojen ajan, ja sen historia heijastuu hyvin säilyneissä rakennuksissa ja koneissa.


Mutta Ulva Kvarnin viehätys ei rajoitu pelkästään sen historialliseen puoleen. Kylässä on useita taidegallerioita, käsityöliikkeitä ja työpajoja, joissa paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset myyvät tuotteitaan ja esittelevät taitojaan. Tämä tekee siitä erinomaisen paikan hankkia ainutlaatuisia ja käsintehtyjä lahjoja tai koriste-esineitä.


Erityisen maininnan ansaitsee Ulva Kvarnin antiikkiliike Ulva Diversehandel. Tässä liikkeessä vierailijat voivat löytää laajan valikoiman vintage-esineitä, huonekaluja, koristeita ja muita harvinaisuuksia. Jokainen esine kertoo oman tarinansa, ja antiikkiliike tarjoaa mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin ja tutustua menneisyyden aarteisiin. Ulva Divershandelin myyjä Mats Engström palvelee asiakkaita erinomaisella otteella ja vastailee esineitä koskeviin kysymyksiin mielellään.


Kokonaisuutena Ulva Kvarn on paikka, joka yhdistää menneisyyden ja nykyisyyden. Se on paikka, jossa historia, taide ja kulttuuri kohtaavat, ja se tarjoaa kävijöilleen monipuolisen ja mieleenpainuvan kokemuksen. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka niille, jotka ovat kiinnostuneita Ruotsin kulttuurihistoriasta ja paikallisesta taiteesta.


8. Linnéträdgården – Carl von Linnén puisto ja kotitalo

Linnéträdgården – Carl von Linnén puisto ja kotitalo

Aivan Uppsalan sydämessä sijaitsevassa Linnéträdgården on Pohjoismaiden vanhin yliopistopuutarha. Linnéträdgården perustettiin vuonna 1655, ja Carl von Linné otti sen hoitoonsa vuonna 1741. Linnén aikana puutarhassa kasvoi yli 3 000 erilaista kasvilajia, mikä oli valtava määrä 1700-luvulla. Puutarhan yhteydessä on myös Linnén vanha asuinrakennus, joka toimii nykyään museona. Täällä voi nähdä, kuinka Linné ja hänen perheensä elivät, sekä tutustua Linnén työhön ja saavutuksiin.


Carl von Linné, tunnettu myös nimellä Carl Linnaeus, oli ruotsalainen kasvitieteilijä, lääkäri ja eläintieteilijä, joka syntyi 1707 ja kuoli 1778. Hän on erityisen tunnettu kahdesta merkittävästä saavutuksestaan: Binaarisen nomenklatuurin sekä luokittelujärjestelmän luojina. Lisäksi Linné oli erittäin vaikutusvaltainen opettaja ja kirjoittaja. Hänen teoksensa, erityisesti “Systema Naturae”, ovat olleet perustana monille myöhemmille luonnontieteellisille tutkimuksille.


Linnéträdgården on siis sekä kulttuurisesti että tieteellisesti merkittävä paikka, ja se tarjoaa ainutlaatuisen näkymän 1700-luvun kasvitieteeseen ja Linnén elämään. Se on ehdoton vierailukohde jokaiselle, joka on kiinnostunut historiasta, biologiasta tai kauniista puutarhoista.


9. Gustavianum – yliopistorakennus

Gustavianum – yliopistorakennus

Gustavianum on Uppsalan yliopiston vanhin rakennus ja se sijaitsee aivan Uppsalan tuomiokirkon vieressä. Gustavianum on nimetty kuningas Kustaa II Aadolfin mukaan ja rakennettiin 1620-luvulla. Se palveli alun perin Uppsalan yliopiston päärakennuksena aina 1800-luvulle asti. Rakennuksen arkkitehtoninen tyyli ja sen historiallinen merkitys tekevät siitä yhden Uppsalan kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä.


Eräs Gustavianumin tunnetuimmista piirteistä on sen kupolissa sijaitseva "Anatomiska teatern" – Pohjoismaiden vanhin anatomiateatteri, jossa lääketieteen opiskelijat pääsivät seuraamaan ruumiinavauksia 1600-luvulla. Tämä teatteri on yksi harvoista vielä jäljellä olevista 1600-luvun anatomiateattereista maailmassa.


Nykyään Gustavianum toimii Uppsalan yliopiston museona ja esittelee monia eri näyttelyitä, jotka kertovat yliopiston ja laajemmin tieteen ja kulttuurin historiasta. Museossa on useita pysyviä näyttelyitä, kuten esimerkiksi egyptiläisiä esineitä, antiikkisia kolikoita sekä kuuluisa Augsburgin kabinetin kello – monimutkainen 1600-luvun mekaaninen aurinkonkello. Lisäksi museon kokoelmiin kuuluu kuuluisa Augsburgin taidekaappi.


Kävijät voivat myös tutustua yliopiston rikkaaseen historiaan ja Ruotsin merkitykseen tieteellisessä maailmassa. Gustavianum tarjoaa syvällisen näkymän paitsi tieteen ja kulttuurin historiaan, myös Uppsalan ja sen yliopiston kehitykseen.


Jos vierailet Uppsalassa, Gustavianum on ehdoton nähtävyys. Se tarjoaa paitsi kiehtovan katsauksen menneisyyteen, myös mahdollisuuden ymmärtää paremmin Ruotsin akateemista ja kulttuurista perintöä.


10. Carolina Rediviva – Uppsalan yliopiston kirjasto

Carolina Rediviva – Uppsalan yliopiston kirjasto

Carolina Rediviva on Uppsalan yliopiston kirjaston päärakennus ja yksi Pohjoismaiden suurimmista ja vanhimmista kirjastoista. Kirjasto on tunnettu sekä vaikuttavasta arkkitehtuuristaan että arvokkaista kokoelmistaan.

Carolina Redivivn rakennustyöt alkoivat 1820-luvulla. Sen majesteettinen ulkonäkö ja monumentaalinen rakenne tekevät siitä yhden kaupungin tunnistettavimmista rakennuksista. Sisätilat ovat yhtä vaikuttavat, tarjoten lukijoilleen rauhallisen ja inspiroivan ympäristön.

Kirjaston kokoelmat ovat laajat ja monipuoliset. Carolina Redivivassa säilytetään useita arvokkaita ja harvinaisia käsikirjoituksia, karttoja ja kirjoja. Erityisen maininnan arvoinen on kuuluisa hopearaamattu tai "Silverbibeln" eli Codex Argenteus, joka on yksi maailman vanhimmista ja arvokkaimmista gootinkielisistä käsikirjoituksista. Kirjaston näyttelyhallissa on myös esillä mm. Mozartin alkuperäisnuotteja.

Kirjaston tehtävänä on ollut ja on edelleen edistää tutkimusta ja opetusta tarjoamalla opiskelijoille, tutkijoille ja yleisölle pääsyn laajaan ja arvokkaaseen tietolähteeseen. Se on paikka, jossa tiede ja historia kohtaavat, ja se on toiminut inspiraation lähteenä monille sukupolville.

Vierailu Carolina Redivivassa ei ole vain akateeminen kokemus. Sieltä avautuu myös upea näkymä Uppsalan kaupunkiin, ja sen terassilta voi ihailla sekä kaupungin panoraamaa että ympäröivää maaseutua. Kun vierailet Uppsalassa, Carolina Rediviva on ehdoton pysähdyspaikka. Se tarjoaa syvällisen katsauksen Ruotsin akateemiseen perintöön ja on elävä todiste Uppsalan merkityksestä tieteen ja kulttuurin historiassa.


Kiinnostuitko?


Lähde Aarrematkojen kanssa Uppsalan antiikkimessumatkalle 27.10.–30.10.23 ja koe samalla osa Uppsalan nähtävyyksistä. Matka Uppsalaan kannattaa!


1 252 katselukertaa0 kommenttia

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page