top of page
  • Writer's pictureAarrematkat

Minun Turkkini – Antti ja Aino Haukkamaan vuosikymmenten matka Alanyassa

Päivitetty: 7 päivää sitten

Kun Antti ja Aino Haukkamaa asettuivat ensimmäistä kertaa Turkkiin, he eivät aavistaneet, että edessä olisi yli kahden vuosikymmenen seikkailu.


Vuonna 2005 alkoi uusi luku Haukkamaiden elämässä, kun he hankkivat loma-asunnon Demirtaksen kylästä. Siitä lähtien he ovat syventäneet suhdettaan Turkkiin, todistaneet Alanyan kasvua ja muutosta sekä nauttineet ainutlaatuisesta elämäntavasta Välimeren rannalla. Matkallaan he ovat kohdanneet kilpikonnia, ihailleet Syedran raunioita ja eläneet paikallisten tapaan. Tämä tarina kertoo Haukkamaiden elämästä Turkissa Antin näkökulmasta ja siitä miten he löysivät toisen kodin pienestä Dermitaksen kylästä, Alanyan liepeiltä.


Minun Turkkini – Antti ja Aino Haukkamaan vuosikymmenten matka Alanyassa
Antti Haukkamaa on lomaillut vaimonsa Ainon kanssa osan vuodesta Turkissa pian 20 vuoden ajan. Samalla Antti on toiminut paikan päällä matkanjohtajana ja oppaana lukuisille ystäville, tutuille sekä asiakkaille. Kuva: Aarrematkat.

"Mistä minun Turkkini on tehty? Auringon valosta, meren pauhusta, historian havinasta, luonnon monimuotoisuudesta, hedelmien ja vihannesten värikkyydestä ja ihmisten ystävällisyydestä. Niistä minun Turkkini on tehty." – Antti Haukkamaa.


-Hankimme vaimoni kanssa loma-asunnon Turkista Demirtaksen kylästä vuonna 2005. Siitä alkoi taival, jolla edelleen olemme. Suhdetta Turkkiin on siis syvennetty pian 20 vuotta. Paljon on noiden vuosien aikana muuttunut, kertoo Antti.


Alanya, Turkki, Aarrematkat.
Alanya on kasvanut valtavasti 20 vuoden aikana ja paljon on rakennettu lisää. Kuva: Aarrematkat, Paulina Höglund.

Yksi näistä muutoksista on Alanyan voimakas rakentaminen, joka tulee entistä lähemmäs myös Dermitasta.


-Meidänkin pikkukylään alkaa nousta kerrostaloja vieri viereen. Myös liiran arvo on heikentynyt kaiken aikaa. Samalla Gazipasan lentokenttä ja Finnairin ympärivuotiset lennot sinne helpottivat elämäämme huomattavasti, Antti jatkaa.


Elämää Välimeren ja Taurus-vuorien välissä

Alkuvuosina suomalaisten määrä Alanyan asuntomarkkinoilla kasvoi vuosi vuodelta ja nyt ollaan tilanteessa, jossa moni on myymässä asuntonsa.


-Me emme ole sitä harkinneet. Meri ja vuoret ovat kuitenkin ennallaan ja me niiden välissä asuessamme voimme ihailla niitä vuoron perään.


-Olemme siinä onnellisessa asemassa, että asuntomme on pienessä kerrostalossa, jonka puutarha ja allasalue rajoittuvat monta kilometriä pitkään hiekkarantaan ja mereen. Näemme meren kaikista huoneistamme ja iltaisin kuulemme aaltojen kohinan makuuhuoneen avoimesta ikkunasta.


Antti Haukkamaan koti Turkissa. Aarrematkat.
Antin ja Ainon Turkin kodin parvekkeelta avautuu seesteinen maisema Välimerelle. Kuva: Aarrematkat.

Haukkamaiden vuosiin Dermitaksen kylässä ja Alanyassa mahtuu monia hienoja hetkiä, joista osa ei helposti unohdu. Mukaan on mahtunut myös opettavaisia kokemuksia.


-Yksi sykähdyttävä hetki oli, kun kerran kesällä menin aamu-uinnille ja huomasi hiekalla kilpikonnan jäljet. Se oli käynyt laskemassa munansa aivan talomme edustan hiekkarannalle. Pian huomasin, ettei se ollut suinkaan ainut. Jälkiä oli useampia, kuvailee Antti.


-Voi kunpa pesintä onnistuisi ja poikaset voisivat kuoriutua noin 60 vuorokauden kuluttua kaikessa rauhassa ja päästä mereen omaan kotiinsa kasvamaan, hän muistaa ajatelleensa.


"Katselen Syedran raunioita joka aamu terasillamme syödessäni aamiaistani. Kilpikonnat ovat olleet näillä rannoilla ennen minua ja niin ovat Syedran muinaiset asukkaatkin."

-Toinen yhtä sykähdyttävä hetki oli, kun kuulin, että kylämme yläpuolella vuorten rinteillä olevasta Syedran muinaiskaupungista oli kaivauksissa löydetty hyvin säilynyt iso lattiamosaiikki, jatkaa Antti.


Viimeisimpien kaivauksien aikana vuonna 2019 tehty löytö oli valtava. Hyvin säilynyt roomalaisen kylpylän lattiamosaiikki oli leveydeltään lähes 8 metrinen ja pituutta siltä löytyi 22 metriä - Mosaiikin koko oli siis peräti 164 m2. Löytöä tutkittiin sekä kuvattiin ja peitettiin uudelleen myöhempiä tutkimuksia varten


-Aika huimaa, eikö vain!


Antti Haukkamaa Syedran Raunioilla Turkissa 2023.
Antti vierailee mielellään Syedran muinaiskaupungin raunioilla ja vie sinne usein muita mukanaan. Kuva: Aarrematkat.

Katselen Syedran raunioita joka aamu terassillamme syödessäni aamiaistani. Kilpikonnat ovat olleet näillä rannoilla ennen minua ja niin ovat Syedran muinaiset asukkaatkin. Tässä vaiheessa ymmärrän oman pienuuteni. Olen kuitenkin hyvin iloinen, että se on minulle näin upealla tavalla opetettu.


Kotona Turkissa

Haukkamaiden koti Turkissa sijaitsee pienessä kerrostalossa, jonka asukkaat koostuvat pääasiallisesti pohjoismaisista asukkaista, Tanskalaisista ja Suomalaisista. Taloa hoiti myös pitkään paikallinen talonmies Yusuf.


-Valitettavasti pitkäaikainen talonmiehemme Yusuf kuoli juuri ennen koronaa. Hänen aikanaan keräsimme puutarhasta yhdessä hedelmiä ja hedelmäpuiden juurelta yrttejä. Jos Yusuf oli hyvällä tuulella, hän taittoi ruusun puutarhastamme ja toi sen vaimolleni hymy huulillaan, Antti kertoo.

"Jos Yusuf oli hyvällä tuulella, hän taittoi ruusun puutarhastamme ja toi sen vaimolleni hymy huulillaan."

Korona-aika jätti jälkeensä kuivuneet nurmikot ja kuolleita pensaita ja kituvia kasveja.


-Nyt talonmiehen homma hoituu huoltofirman kautta ja valitettavasti työn laatu on kärsinyt pahasti. Toisaalta tilanne on lähentänyt meitä talon asukkaita. Talkoohengessä olemme nyt kaikki asukkaat yhdessä niitä uusineet ja hoitaneet. Ruusupenkki kukoistaa jälleen ja palmujen kuolleet oksat on kiivetty leikkaamaan pois.


Kissa Alanyassa Turkissa ikunalaudalla
Paikallinen kissa istuskelemassa ja odottelemassa sisäänpääsyä kotiin. Kuva: Aarrematkat.

Ollessaan Turkissa Haukkamaat pyrkivät elämään kuten paikalliset ihmiset.


-Aamulla pyöräilemme paikalliseen leipomoon hakemaan tuoreet aamiaisleivät ja -pullat. Ja joka kerta ihmettelemme, kuinka monta pussia saamme leivonnaisia muutamalla eurolla. Mietimme, että tässä on leipää koko päiväksi ja Suomessa samalla rahalla tuskin saisimme kahta pullaa.


-Olemme myös ilahtuneita, kuinka kahvilakulttuuri on pikkuhiljaa rantautunut Turkkiin. Kahvilaketjuja on useita ja niiden yhteydessä on usein leipomo sekä ruokatarjoilua. Maistuvan sopan tai munakkaan saa niistä todella edullisesti.


Turkkilainen vihannestori Alanyassa 2023. Aarrematkat.
Alanyassa ja sen läheisyydessä järjestetään viikoittaisia toreja, jotka levittäytyvät kilometritolkulla talojen väleihin. Kuva: Aarrematkat.

Haukkamaiden kokemusten mukaan paikalliset markkinat ovat myös mainioita paikkoja hankkia viikon vihannekset ja hedelmät.


-Varsinkin hedelmien tarjonta on viime aikoina monipuolistunut ja kojuissa alkaa olla jo entistä eksoottisempia herkkuja. Ja jälleen kerran voimme ihmetellä, miten edullisia ne ovat, vaikka toki liiran heikkeneminen näkyy sielläkin kohonneina hintoina.

Kohtaamisia paikallisten kanssa

Haukkamaat käyttävät mielellään paikallisia palveluita aina hamam-saunoista pieniin dolmus-busseihin. Aika kohtaamisissa ei ole yhteistä kieltä, mutta se ei ole koskaan haitannut.


-Yleensä heti ensimmäisenä päivänä, kun menemme Turkkiin, kiiruhdan parturiin. Demirtaksessa partureita on kylänraitin kahta puolta lukuisia. Jostain syystä olen vuosin varrella valinnut omani, Mustafan. Hän on yksin liikkeessään, ajelee sen eteen moottoripyörällään, heitettyään poikansa ensin kouluun.


"Meillä ei valitettavasti ole yhteistä kieltä, mutta ei minulla ole enää paljon tukkaakaan, joten homma hoituu hienosti."

Antti Haukkamaa Syedrassa, Turkissa.
Antti keskustelemassa Syedran rauniokaupungin työnjohtajan kanssa. Työläiset kaivavat suurta mosaiikkia esiin. Kuva: Aarrematkat.

-Meillä ei valitettavasti ole yhteistä kieltä, mutta ei minulla ole enää paljon tukkaakaan, joten homma hoituu hienosti, naurahtaa Antti.


-Parasta on hela hoito, kuten itse sitä ilmaisen. Tukanleikkuun ohella hoitoon kuuluu nenäkarvojen poisto ja myös korvakarvat leikataan ja lopuksi poltetaan. Lisäksi tasoitetaan kulmakarvat ja viimeistellään viikset. Aivan lopuksi niskahieronta ja sormien napsauttelu ja käsien vispaus. Kiitos ja kumarrus ja muutama kymmenen liiraa. Uskomatonta palvelua ja huolenpitoa, jonka jälkeen olen taas uusi ihminen.


Antti matkalla parturiin Turkissa.
Antti matkalla kylpylään. Antin tapoihin kuuluu vierailla paikallisella parturilla ja hamam-kylpylässä. Yhteistä kieltä ei ehkä löydy, mutta elekielellä pärjää hyvin. Kuva: Aarrematkat.

-Toinen paikka minne kiiruhdamme heti ensimmäisinä päivinä Turkissa on lähin rantakuppilamme Beach Garden. Nimensä mukaisesti paikka on aivan hiekkarannan tuntumassa ja kuulemma ensimmäinen paikka Alanyasta tultaessa, jossa aurinkovuoteet ja -varjot ovat ilmaisia. Tai niistä ei peritä erillistä maksua, jos juot tai syöt kuppilassa auringonoton lomassa.


-Paikka on paikallisen perheen omistama. Nuori isäntä Serhat hoitaa tarjoilua serkkunsa kanssa. Vihannekset ja hedelmät poimitaan omasta puutarhasta. Tänne koet aina olevasi tervetullut ja vinkkinä vielä, että paikka on mitä mainioin ihailla kuinka aurinko laskee meren taa värjäten taivaanrannan oranssipunaiseen väriloistoon.


Auringonlasku Alanyan Turkissa.
Alanyan auringonlaskujen värit saavat pidättämään henkeä. Kuva: Aarrematkat.

Mainio tapa kohdata paikallisia ihmisiä, on myös dolmus eli paikallinen pikkubussi, joka ottaa matkailijoita kyytiin tien varrelta mistä kohtaa vaan. Bussipysäkkejä ei siis välttämättä tarvitse etsiä.


-Dolmukset ovat helppo ja edullinen tapa liikkua paikasta toiseen. Samassa bussissa on nuoria menossa opiskelemaan, vanhempia työpaikoilleen ja isäntiä ja emäntiä runsaine kauppakasseineen. Hymy on herkässä ja yleensä aina näin yli seitsemänkymppiselle tarjotaan istumapaikkaa.


-Talomme on Alanyan ja Gazipasan puolessavälissä rantatien varrella eli meillä on sama matka niin Alanyan kuin Gazipasankin keskustaan. Busseja kulkee molempiin suuntiin puolen tunnin välein päiväsaikaan.


-Melkein mieluummin valitsemme Gazipasan, jonne suuntamme ostoksille. Siellä on samat isot kaupat kuin Alanyassakin. Löytyy markkinat ja basaarialue mutta halvemmat hinnat kuin Alanyassa ja väkeä huomattavasti vähemmän. 

Kiinnostuitko? Lähde Antin matkassa all inclusive matkalle Alanyaan 2024!


Koe Alanyan aurinko ja nähtävyydet pääsiäisenä 2024 yhdessä Aarrematkojen kokeneen matkanjohtajan Antti Hauakkamaan kanssa! Varaa paikkasi nyt, maksu tapahtuu myöhemmin.


Matkan : 22 päivän All inclusive-loma Alanyassa

Matkan ajankohta: 26.10.–16.11.2024

Matkan hinta: alk. 1 925 € / hlö


 

Lähikuvassa – Antti Haukkamaa


Antti Haukkamaa, Aarrematkat.
Antti Haukkamaa on paitsi Aarrematkojen osakas, myös kokenut matkailualan ammattilainen. Kuva: Hanne Peippo, Studio5.fi.

Antti Haukkamaa on kirkkonummelainen yrittäjä, pitkänlinjan matkailualan ammattilainen ja opettaja. Haukkamaa on vaimonsa Ainon kanssa lomaillut Turkin Alanyassa osan vuodesta jo liki 20 vuoden ajan.


Nykyisin osan aikaa eläkkeestä nauttiva Antti toimii Aarrematkojen hallituksen puheenjohtajana, kirjoittaa matkailualan omaan Ikkunapaikka-lehteen ja mentoroi alalla aloittaneita nuorempia tekijöitä.


Vuonna 2019 vuoden yrittäjäksi valittu Antti on uransa ohella ehtinyt kasvattamaan neljä lasta sekä toimimaan alkuperäisessä ammatissaan opettajana. Kultturelli mies tunnetaan monissa piireissä paitsi isähahmona, myös erinomaisena seuramiehenä, joka osaa ottaa muut aina huomioon.


Voit kohdata Antin myös osalla Aarrematkojen matkoista, joissa hän toimii matkanjohtajana vuosikymmenien kokemuksellaan.

2 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
14 dic 2023

Demirtas Alanya

Me gusta

Invitado
25 nov 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Huippu kirjoitus ja kun ioitusta herättävä tarina. Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa kymmenen vuoden maassaolon perusteella. Hieno maa.

Me gusta
bottom of page