top of page
  • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Pääsiäisenä Pokrovan luostari koristellaan värikkääseen juhla-asuun

Päivitetty: 26. syysk. 2023

Teksti: Antti Haukkamaa, Aarrematkat


POKROVAN luostari tai oikeammin Pokrovan ortodoksinen Veljestö toimii Kirkkonummen Jorvaksessa, 1910 -luvulta peräisin olevassa kaksikerroksisessa hirsitalossa. Pokrovan kaunis päärakennus Villa Dannebrog kuului aikoinaan kauppaneuvos, Hangon keksin taustalla vaikuttaneelle, Hemming Elfvingille (s.1887 – k.1965). Pokrovan Veljestön muodostavat ortodoksimunkit isä Hariton ja isä Foma.




Pöydillä on runsaita kukka-asetelmia ja ruokasalin katosta roikkuu sadoittain koristeellisia pääsiäismunia. Mehiläisvahasta valmistetut pienet kynttilät eli tuohukset tuovat kirkkoon oman tuoksunsa.

Pääsiäinen on ortodokseille vuoden tärkein juhla. Pääsiäisaikaa vietetään kaikkiaan 40 päivää ja koko sen ajan niin luostarin päärakennus kuin kirkkokin on koristeltu juhla-asuun. Pöydillä on runsaita kukka-asetelmia ja ruokasalin katosta roikkuu sadoittain koristeellisia pääsiäismunia. Mehiläisvahasta valmistetut pienet kynttilät eli tuohukset tuovat kirkkoon oman tuoksunsa.



Pokrovan luostari
Vuonna 1995 perustettussa Pokrovan luostarissa riittää nähtävää.

Pokrovan luostari sai alkunsa vuonna 1995


Pokrovan luostarin katsotaan saaneen alkunsa vuonna 1995, jolloin isä Hariton sai silloiselta Suomen ortodoksiselta johtajalta KP. Arkkipiispa Johannekselta virallisen siunauksen yksityisen luostarihankkeen aloittamiseksi. Seuraavan vuonna allekirjoitettiin kauppakirjat Villa Dannebrog -nimisen tilan ostamiseksi Kirkkonummen kunnan kanssa. Seurakuntalaiset ja lukuisat talkoolaiset alkoivat kunnostaa tilan rakennuksia ja vanha talli muutettiin pikkuhiljaa luostarin kirkoksi.


Kirkon ikonostaasin maalausurakkaan osallistui lopulta 20 henkilöä, joiden joukossa oli muun muassa Pietarin taideakatemian ja Pietarin hengellisen akatemian ikonimaalauksen opettajia sekä oppilaita. Työ saatiin valmiiksi vuonna 2000 ja kirkko vihittiin käyttöön seuraavana vuonna.


Ennen ikonostaasin valmistumista kirkon Pyhä pöytä rakennettiin papiston toimesta ja pyhäinjäännökset asetettiin sen sisään. Alttaripöytä pestiin viinillä ja ruusuvedellä ja kirkko voideltiin pyhällä mirhalla sekä vihmottiin pyhällä vedellä.


Pokrovan luostari ulkoapäin
Pokrovan kirkko ja luostari ovat avoinna yleisölle vain opastettujen kierrosten sekä jumalanpalvelusten aikana.

Pokrovan arvokkaat ikonit ja ainutlaatuiset kirkonkellot hurmaavat katsojan


Pokrovan kirkon kolmikerroksisen ikonostaasin lisäksi sen kirkossa ja päärakennuksen saleissa on runsaasti arvokkaita ikoneja, joista vanhimmat ovat peräisin 1600- ja 1700-luvuilta.


Päärakennuksen ruokasalin seinillä on myös paljon muuta isä Haritonin keräämää taidetta sekä antiikkiesineitä. Katossa roikkuu muun muassa valtava kullattu kattokruunu, joka hankittiin aikoinaan Alexander Nevski -ravintolaan Helsinkiin.


Kiinnostava kohde on myös kirkon kolme suurta kirkonkelloa. Kellot on hankittu Tallinnassa sijaitsevasta antiikkiliikkeestä ja ne on aikoinaan valettu Venäjällä. Myös kirkon sipulinmallinen kupoli näkyy ja loistaa kauas luostarin ympäristöön. Se on kultaajamestari Raimo Snellmanin aikaansaannos.


Pokrovan luostarin seinän mosaiikkiteos.
Luostarin seinämää koristaa kaunis mosaiikkiteos.

Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa, ke 4.5. klo 16.00–20.00.


Pokrovan kirkko on avoinna yleisölle jumalanpalvelusten aikaan mutta muuten luostarialueeseen pääsee tutustumaan vain opastettujen ryhmien mukana. Aarrematkat ja Huutokauppa Helander järjestävät retken Pokrovaan keskiviikkona 4.5., jolloin luostari komeilee vielä pääsiäisajan koristukissaan.


Tutustu tarkkaan matkaohjelmaan ja tee varauksesi tästä: https://www.aarrematkat.com/retki-pokrovan-luostariin

117 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page