top of page
  • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Kun Torkkomäet astuivat Hovilan kartanoon, se oli menoa – Nyt navetasta paljastuu erikoinen yllätys

SOMEROLLA sijaitsevan Hovilan kartanon kivinavetasta löytyy nykyisin Muistojen kultaa ja nuoruuden huumaa -näyttely, joka vie kävijänsä suoraan aikamatkalle 1950-1960 -lukujen elämään. Mutta mistä Torkkomäet saivat pontta lähteä kunnostamaan tyhjillään vuosikymmeniä seisonutta kartanoa tiluksineen?


Kun Torkkomäet astuivat Hovilan kartanoon, se oli menoa – Nyt navetasta paljastuu erikoinen yllätys
Somerolla sijaitseva Hovilan kartano on hieno esimerkki maamme 1800-luvun kartanotyylistä ja -tunnelmasta. Kuva: Hovilan Kartano, Torkkomäet.

Kun Kirkkonummen Långvikissa asuvat Arja ja Matti Torkkomäki aikoinaan saivat pitkään asumattomana olleen kartanon haltuunsa, oli päätettävä, mitä huonossa kunnossa olevalle päärakennukselle tehdään. Päärakennus on alun perin vuodelta 1841 ja sitä on jatkettu 1870-luvulla.


–Aloittaessamme restaurointityön vuonna 2008, rakennus oli ollut yli kaksi vuosikymmentä kokonaan pois käytöstä. Vaikeaksi kokemamme lähtötilanne osoittautuikin rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi, kertoo Arja.


Hovilan kartano on kunnostettu, Aarrematkat
Yli kaksi vuosikymmentä tyhjillään seisonut kartano on saanut Torkkomäkien käsissä uuden elämän. Kuva: Merja Sirén, Aarrematkat.


–Vanha rakennus paljastaa hiljaa aarteitaan sille, joka malttaa niitä etsiä, painottaa Torkkomäki."Vanha rakennus paljastaa hiljaa aarteitaan sille, joka malttaa niitä etsiä”

–Työn edetessä löysimme kosteuden vuoksi repeytyneiden pinkopahvien alta yli sata vuotta peitettynä olleita katto- ja seinämaalauksia. Mielenkiintoisten löydösten jälkeen aloimme tutkia talon historiallisia kerrostumia yhä tarkemmin.


Hovilan Kartano, Arja Torkkomäki, Antti Haukkamaa, Aarrematkat
Arja Torkkomäki tervehtimässä yhdessä Aarrematkojen matkanjohtajan Antti Haukkamaan kanssa kartanoon vieraaksi saapuvia matkaajia. Kuva: Merja Sirén, Aarrematkat.

Kartanon kunnostuksen perusajatuksena oli kartanokokonaisuuden 1800-luvun tyylin ja tunnelman vaaliminen. Tavoitteena oli restauroida ja säilyttää rakennus mahdollisimman aitona aikakautensa edustajana.


Hovilan kartanoon pääseet tutustumaan vaikka matkatoimiston kautta!


Hovilan kartano on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun sekä ryhmävierailuille että juhlatilaisuuksiin. Sisään pääsee siis esimerkiksi järjestetyllä matkalla.


–Emme harkinneet ottaa taloa omaan käyttöömme, vaan alusta lähtien tavoitteena olikin rakennuksen kunnostaminen kesäaikaiseen juhla- ja näyttelykäyttöön, Torkkomäet kertovat.


Hovilan kartanon juhlasali, Aarrematkat
Hovilan kartanon kauniissa saleissa kelpaa nauttia lounasta tai juhlistaa merkkipäivää. Kuva: Aarrematkat


–Käytössä on 400 m2 kartanonsaleja ja huoneita tunnelmallisiin perhejuhliin, kertoo Arja Torkkomäki.


Aarrematkojen mukana Hovilan kartanoon pääsee paitsi opastetulle kierrokselle myös nauttimaan kartanon antimista lounaan muodossa. Kesällä 2023 Aarrematkojen lounasvieraaksi Hovilan kartanoon saapuu myös tunnettu ja rakastettu kirjailija Kaari Utrio! Tiesitkö, että Utrio sekä asuu että työskentele Somerolla?


Kaari Utrio, Somerniemen kesätori, Hovilan kartano, Aarrematkat
Aarrematkojen kesäretkellä vieraillaan mm. Hovilan kartanossa johon saapuu lounasvieraaksi rakastettu kirjailija Kaari Utrio!

Nykyisin navetasta paljastuu erikoinen yllätys


Hovilan Kartanon Muistojen kultaa - nuoruuden huuma -näyttely Somerolla. Aarrematkat
Hovilan kartanon kivinavetta kätkee sisälleen kokonaisen minimaaliman 1950- ja 1960-luvun tyyliin. Kuva: Merja Sirén, Aarrematkat

Vuonna 2015 valmistui kivinavetan yläkertaan Muistojen kultaa -näyttely. Siellä voi totisesti kokea nuoruuden huumaa! Näyttely on näkemisen arvoinen, 700 m2 ja 50 metriä pitkä kylänraitti, jonka molemmin puolin on asiantuntijoiden rakentamia interiöörejä.


Täällä voi piipahtaa nuoruuden kampaamossa, muotihuoneella, huoltoasemalla, kahvilassa ja tanssilavalla. Taustalla soi tietenkin tuon ajan musiikki ja vanhat tv-mainokset ja elokuvat pyörivät vanhassa elokuvateatterissa.Kiinnostuitko? Lähde mukaamme!


Mikäli kiinnostuksesi heräsi, pääset vierailemaan kartanossa Aarrematkojen Kesäretkellä Somerniemen torille & Hovilan kartanoon elokuussa 2023!


Retki sisältää muun muassa opastetun Hovilan kartanovierailun, jonka aikana ryhmämme nauttii kartanolounaan kirjailija Kaari Utrion seurassa ja tutustumme navetan salaisuuksiin! Lisäksi vierailemme Somerniemen torilla, sekä Kaija Aarikkan näyttelyssä.


Matka-aika: 12.8.2023.

Matkan hinta: 135 € / hlö.

Matkan hintaan kuuluu:

  • ​Lounas Hovilan kartanolla Kaari Utrion kanssa ja iltapäiväkahvit hotelli Ollassa

  • Käynti Somerniemen torilla

  • Opastettu kartanokierros Hovilan kartanossa

  • Pääsy Muistojen kultaa – Nuoruuden huumaa- sekä Kaija Aarikka -näyttelyihin

  • Käynti Someron kirkossa ja hautuumaalla

  • Ohjelman mukainen yksityinen tilausajokuljetus pääkaupunkiseudulta

  • Aarrematkojen kokeneen matkanjohajan palvelut koko matkan ajan

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page