top of page
  • Writer's pictureAarrematkat

Duszniki Zdrój – Kylpyläkaupunki, joka vei Chopinin sydämen

Päivitetty: 29. tammik.

Kylpyläkaupunki, joka vei Chopinin sydämen. Arrematkat.
Duszniki Zdrój pieni kylpyläkaupunki Puolan vuoriseudulla vei aikanaan säveltäjä ja pianisti Frédéric Chopinin sydämen ja Chopinin läsnäolo vaikuttaa kaupunkiin yhä.

Duszniki Zdrój on pieni kylpyläkaupunki lounaisen Puolan vuoriseudulla, Wrocławin lähettyvillä. Mystinen pieni kaupunki vei aikanaan maailmankuulun pianistin ja säveltäjän Frédéric Chopinin sydämen ja piskuinen kaupunki toimii edelleen sen ansiosta Chopinin ja klassisen musiikin näyttämönä joka vuosi.


Romantiikan aikakauden ja Puolan jakojen ajan säveltäjä ja pianisti Frédéric Chopin (1810-1849), on Puolan tärkein kansallinen kulttuurihahmo. Hänen merkityksensä Puolassa ja maailmalla on verrattavissa Suomen Jean Sibeliukseen.


Chopin kävi Duszniki Zdrój'n kylpyläkaupungissa äitinsä ja sisarensa kanssa kylpylähoidoissa vuonna 1826 ja päätyi pitämään kylässä konsertin, luovuttaen pitämiensä konserttien tulot hyväntekeväisyyteen. Nykyisin kaupunki järjestää vuosittain pidettävän Chopin-festivaalin, ja hyväntekeväisyyskonsertti kuuluu edelleen festivaalien perinteisiin.


Puolalainen pianisti ja säveltäjä Frédéric Chopin, Chopin-festivaalit 2023, Aarrematkat.
Puolalainen pianisti ja säveltäjä Frédéric Chopin (alkuaan Fryderyk Franciszek Chopin) eli vain 39-vuotiaaksi. Chopin ehti kuitenkin lyhyeksi jääneen elämänsä aikana säveltämään runsaasti suosittuja pianosävellyksiä.

Chopinin aloittama perinne jatkuu festivaalien muodossa


Duszniki Zdrój’n Chopin-festivaalit järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1946, toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, joka tekee tapahtumasta maailman vanhimmat Chopin-festivaalit. Festivaaleilla ovat esiintyneet vuosien aikana lukuisat maailman huippupianistit ja Varsovan Chopin–kilpailujen voittajat.


Festivaaliviikon konserttitarjonta on runsas. Konsertteja on päivittäin kaksi, iltapäivällä ja illalla. Aarrematkojen Chopin-festivaalimatkaan sisältyy neljä konserttilippua, ohjelman mukaan osa niistä pidetään iltapäivällä ja osa illalla.


Konserttien lisäksi festivaaleilla järjestetään aamuisin niin sanotut mestariluokat, joihin pääsee maksutta seuraamaan pianistien harjoittelua mestareiden johdolla. Ja jos vielä on intoa, niin festivaaliviikonloppuna järjestetään myös joitain ilmaiskonsertteja kaupungin hotelleissa.


Festivaalien konserttipuistossa ihailemaan käynnissä olevia konsertteja isolta näytöltä maksutta. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.
Festivaalien konserttipuistossa pääsee ihailemaan käynnissä olevia konsertteja isolta näytöltä maksutta. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.

Festivaalien aikana konserttipuistossa vallitsee oma erikoinen tunnelmansa, kun kaikista konserteista pääsee nauttimaan myös isoilta näytöiltä puiston penkeillä tai nurmikolla istuen.


Aarrematkat on varannut lippuja myös niihin konsertteihin, jotka eivät kuulu viralliseen ohjelmaan. Niitä voi varata muutamien kymppien lisämaksusta ja yleensä lisälippuja on saanut myös paikan päältä.


Chopin-festivaalimatka elokuussa 2024


Jo toistamiseen järjestettävä Chopin-festivaalimatka on ollut suosittu ja kiitelty kokonaisuus,
Jo toistamiseen järjestettävä Chopin-festivaalimatka on ollut suosittu ja kiitelty kokonaisuus.

Aarrematkat järjestää Chopin festivaaleille matkan elokuussa 2024. Matkan aikana päästään nauttimaan paitsi Chopinin musiikista sekä Duszniki Zdrój'n kylpyläkaupungin tunnelmista, jonka lisäksi luvassa on paljon muutakin ohjelmaa.


Matkan aikana teemme mm. retken kylän lähettyvillä sijaitsevien vuoristojen maisemiin, jossa ryhmämme pääsee tutustumaan häviämässä oleviin ammatteihin paikallisessa ulkomuseossa. Retken jälkeen nautimme lounasta Alpejski-ravintolassa Polanica Zdrój’ssa.


Matkamme majapaikka hotelli Sonata on keskiluokan hotelli, jonka ehdottomia valtteja ovat sijainti kaupungin keskusaukion laidalla ja hotellin vieraanvarainen isäntäväki.


Hotellissa ei ole hissiä, joten mahdollisesta liikuntaesteestä kannattaa mainita jo matkaa varattaessa. Tällöin huone pyritään sijoittamaan ensimmäiseen kerrokseen, jonne sinnekin toki on portaat. Hotellin alimmassa kerroksessa sijaitsevat vastaanotto, ravintolatilat sekä kokoussali.


Aarrematkat, Chopin-festivaalimatka.
Hotelli Sonata sijaitsee aivan kaupungin keskusaukion laidalla, tehden sen sijainnista matkallemme täydellisen.

Chopin -festivaalimatkan aikana sinullakin on mahdollisuus päästä myös kuuntelemaan matkan asiantuntijaoppaan (lisää tietoa alla) Jukka Soisalon-Soinisen kiehtovia tarinoita, sillä matka alkaa lennolla Wroclawiin, josta bussikuljetus kestää noin 2 tuntia Puolan puolelle Duszniki Zdrój'n ja Sonata hotelliin. Matkan aikana Jukka kertoo Puolan historiasta ja nykypäivästä.


Ukrainan sodan aikana Puola on vastaanottanut valtavan määrän pakolaisia Unkarista ja onnistunut hyvin heidän asuttamisessa kuten myös integroitumisessa Puolan yhteiskuntaan. Opastaessaan Jukka ei suinkaan luennoi ja jaa pelkkää faktatietoa, vaan kertoo Puolasta ja puolalaisista omakohtaisen kokemuksensa kautta paljon kiitosta saaneella, hauskalla ja pohtivalla filosofisella tyylillään. Sitä on helppo kuunnella ja samalla saa valtavan määrän ajankohtaista tietoa maasta, jonka painoarvo Unkarin sodan myötä on entisestään kasvanut.


Paperimuseon sisäänkäynti. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.
Paperimuseon kaunis sisäänkäynti on kutsuva. Chopin-matkan ohjelmassa on yksi vapaapäivä, silloin voi hyvin vierailla mielenkiintoisessa paperimuseossa ja sen yhteydessä olevassa matkamuistokaupassa. Kuva: Antti Haukkamaa, Aarrematkat.


Chopin-festivaalimatka, 4.–8.8.2024


Matka-aika: 4.–8.8.2024

Matkan hinta alk. 1 445 € / hlö, kun majoittuminen tapahtuu jaetussa kahden hengen huoneessa. Lisämaksusta + 150 € majoitus yksin. Toimistomaksu 15 € / varaus lisätään matkan hintaan.


Matkan hintaan sisältyy:

  • Finnairin suorat lennot Helsinki–Wrocław–Helsinki, sisältäen enintään 23 kg painavan ruumaan menevän matkalaukun​ sekä lentokenttäkuljetukset Puolassa.

  • Majoituksen hotelli Sonatassa, jaetussa kahden hengen huoneessa sis. runsaan aamiaisen.

  • Ateria päivittäin ruokajuomineen, sis. viinin /oluen ja kahvin/teen (omatoimipäivää lukuunottamatta).

  • Konserttiliput x 4.

  • Ohjelman mukaiset retket ja vierailukohteet sisäänpääsymaksuineen ja kuljetuksineen.

  • Asiantuntijaoppaana mukana Jukka Soisalon-Soininen ja Aarrematkojen matkanjohtaja Antti Haukkamaa.
Matkalla mukana


Asiantuntijaopas Jukka Soisalon-Soininen

Tietokirjailija Jukka Soisalon-Soininen
Tietokirjailija Jukka Soisalon-Soininen

Aarrematkojen Chopin-festivaalimatkalla toimii asiantuntijaoppaana tietokirjailija, Puolan ja Mannerheimin-asiantuntija Jukka Soisalon-Soininen. Soisalon-Soininen kirjoitti ja julkaisi Puolalaisen vaimonsa Anna Soisalon-Soinisen kanssa muutama vuosi sitten paljon mielenkiintoa herättäneen ”Mannerheim – Puolan vuodet” -kirjan. Jukalla on vankka Puolan tuntemus, sillä hän on useaan otteeseen asunut ja työskennellyt Puolassa yhdessä vaimonsa Annan kanssa.

Jukkaan saa ottaa yhteyttä ennen matkaakin milloin vain koskien kysymyksiä matkasta tai Puolasta yleensä. Jukan tavoittaa joko sähköpostitse jukka.soisalonsoininen@gmail.com tai puhelimitse +358 (0)50 501 5450.


Matkanjohtaja Antti Haukkamaa

Matkanjohtaja Antti Haukkamaa
Matkanjohtaja Antti Haukkamaa

Matkalla on myös mukana Aarrematkojen kokenut matkanjohtaja Antti Haukkamaa. Antti on toiminut matkailualalla jo 1980-luvulta lähtein ja hänellä on vuosien kokemus antiikki- ja kulttuuriteemaisten matkojen tuottamisesta, ryhmämatkojen vetämisestä sekä matkanjohtajana toimimisesta.


Anttiin voi halutessaan myös olla yhteydessä sähköpostitse antti.haukkamaa@aarrematkat.com tai soittamalla +358 (0)10 579 2470.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page