Suomen Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim kertoo muistelmissaan viettäneensä parhaat vuotensa Puolassa.
Mannerheim vietti parhaat vuotensa Puolassa, kuten kirjoittaa muistelmissaan. Puolalla ja puolalaisilla oli merkittävä vaikutus Mannerheimin ajatusmaailman kehittymisessä.
Venäjän imperiumin alamaisesta tuli Puolassa länsimaisen kansallisvaltion kannattaja ja sillä oli huomattava merkitys erityisesti Suomelle 1917-1918.
Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys vaan myös se, että Mannerheim teki kaikkensa II maailmansodan aikana pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Kirjeenvaihto puolalaisten ystävien kanssa jatkui vielä sodan jälkeisinä vuosina.
Valtionhoitajakaudellaan Puolan sekavasta tilanteesta huolimatta Mannerheim lausui maittemme välisten diplomaattisuhteiden syntysanat ja yksityishenkilönäkin hän oli ystävällisten suhteittemme harmaa eminenssi.
Viehätyin Mannerheimistä jo kouluaikoina
Tietokirjailija Jukka Soisalon-Soininen viehättyi Mannerheimista jo kouluaikoina ja ihastui Puolaan 1970-luvulla opiskelijamatkalla. Kuva: Hanne Peippo, Studio5.fi.
–Viehätyin Mannerheimista jo kouluaikoina. Kotoamme kirjahyllystä löytyi Mannerheimin Muistelmat, jotka luin. Ylioppilaskirjoituksissa aineeni käsitteli – Mannerheimia-
–Puola-yhteyteni syntyi vuonna 1970, jolloin sain tehtäväkseni järjestää HY:n Osakuntien ja Krakovan Yliopiston ylioppilaskunnan välisen opiskelijavaihtomatkan. Ajat eivät olleet armaat, stalinistinen opiskelijaliike oli voimissaan ja Mannerheim oli lähestulkoon kuin kirosana.
–Kun Krakovassa jo toisena iltana nostimme maljoja marsalkoillemme Piłsudskille ja Mannerheimille, huomasin Puolan olevan toista maata ja sopivan minulle. Kun lisäksi havaitsin Mannerheimin näkemykset puolattarista oikeiksi, olin myyty mies! Mannerheimin kerrotaan myöhemmällä iällään moittineen itseään siitä, ettei tullut avioituneeksi yhdenkään puolalaisen kaunottaren kanssa, Soisalon-Soininen kertoo.
Unelmamatkalla Mannerheimin jalanjäljissä Puolassa
Soisalon-Soininen haaveili matkasta Mannerheimin jalanjäljille Puolaan useiden vuosien ajan.
–Unelmani matkasta Mannerheimin jalanjäljille Puolassa toteutui kuitenkin vasta 2015. Sillä oli omat seurauksensa. Puolalaisen Anna puolisoni kanssa Mannerheimin 150-juhlavuonna toteutimme valokuvanäyttelyn, joka avattiin 4.6. Suomen Varsovan suurlähetystössä.
–Suhdeverkostomme sekä Puolassa että Suomessa laajentui ja mielessämme alkoi väikkyä kirja Mannerheimin Puolan vuosista. Se toteutui vuonna 2020 ja teos on saanut erinomaiset arvostelut jopa kolmelta tunnetulta historian professorilta, Soisalon-Soininen jatkaa.
Koe ainutlaatuinen Mannerheim-matka syyskuussa 2024!
Kiinnostuitko? Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä Aarrematkojen ja Jukka Soisalon-Soinisen kanssa matkalle Mannerheimin jalanjäljille Puolaan!
Commentaires