top of page
 • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Normandian kukkaisrannikko on nähtävyyksien runsaudensarvi

Normandia on kuuluisa erityisesti toisen maailmansodan aikaisesta Normandian maihinnoususta ja upeasta Mont Saint-Michelin luostarisaaresta. Tämä kaunis ja merellinen alue, joka sijaitsee Englannin kanaalin rannalla, tarjoaa kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Normandiaan kuuluu useita departementteja, kuten Calvados ja Seine-Maritime. Sen rannikkoalue, Normandian Kukkaisrannikko, tunnetaan erityisesti pitkistä hiekkarannoistaan, viehättävistä lomakaupungeistaan ja kauniista kukkaistutuksistaan. Kukkaisrannikko ulottuu Seinen suulta länteen Orneen asti, ja sen tunnetuimpia kaupunkeja ovat Deauville, Trouville-sur-Mer ja Honfleur.

Viehättäviä ristikkotaloja ja hiekkaranta Normandian Kukkaisrannikolla.
Normandian Kukkaisrannikon viehättävät rannikkotalot ja upeat hiekkarannat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä matkailijoille.

NORMANDIAN vehreät kumpuilevat maisemat, viehättävät kanaalin rannikkokaupungit, vanhat linnat upeine puutarhoineen ja Calvadosin departementin lukuisat juustolat ja siideritislaamot vievät matkalaisen aitoon ranskalaistunnelmaan.


Maalaismaisemat lehmine ja hevosineen ovat olennainen osa vanhaa ranskalaista kulttuuria, jossa paikallisuus, lähituotanto ja vanhoista pihapiireistä huolehtiminen ovat täysin tätä päivää, kuten on ennekin ollut. Calvados departmentin alue on täynnä paikalliskulttuuria ja luonnonläheisiä elämyksiä, jotka hurmaavat matkailijan.


Normandian maalaismaisemaa koristavat laiduntavat lehmät, jotka edustavat alueen vahvaa maatalousperinnettä ja luonnonläheisyyttä.
Normandian maalaismaisemaa koristavat laiduntavat lehmät, jotka edustavat alueen vahvaa maatalousperinnettä ja luonnonläheisyyttä.

Antiikki&Design -lehden lukijamatkalla Normandian kukkaisrannikolle


Aarrematkat järjesti Antiikki&Design -lehden lukijamatkan Normandiaan kesäkuun 2024 alussa. Matkalla oli mukana Aarrematkojen matkanjohtajan lisäksi Antiikki&Design -lehden edustaja, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.


"Ryhmä Antiikki&Design -lehden lukijamatkalaisia poseeraamassa yhdessä aurinkoisella rannalla Normandian Kukkaisrannikolla, mukana matkanjohtaja, lehden edustaja Kari-Paavo Kokki ja paikallisopas Soile Lundqvist.
Lukijamatkalaiset nauttimassa aurinkoisesta päivästä Normandian Kukkaisrannikolla. Kuvassa Aarrematkojen matkanjohtaja, Antiikki&Design -lehden edustaja Kari-Paavo Kokki, paikallisopas Soile Lundqvist sekä iloinen matkaseurue.

Matkan paikallisena asiantuntijana ja oppaana toimi Soile Lundqvist. Lundqvistilla on ollut oma lomakoti ja pieni pensionaatti Villa Gallia, pyhiinvaelluskaupunki Lisieux’n laidalla, jo lähes kolmekymmentä vuotta.


Soile toimi työelämässä Suomessa ranskan kielen opettajana aikuiskoulutuksen parissa. Eläkkeelle päästyään hänellä on ollut mahdollisuus viettää pidempiä aikoja lomakodissaan Villa Galliassa, hoidellen sen laajaa puutarhaa. Villa Galliassa on lisäksi muutama vierashuone, joihin hän majoittaa niin matkalaisia kuin intensiivikursseille osallistuvia kielenopiskelijoita.


"Soile Lundqvist istuu penkillä vehreässä puutarhassa Lisieux’ssa. Hän on Aarrematkojen paikallisopas ja ranskan kielen asiantuntija, ja hänellä on oma Villa Gallia -pensionaatti kaupungin laidalla.
Kirkkonummelainen Soile Lundqvist kauniissa puutarhassa Lisieux’ssa. Lundqvistilla on Normandiassa oma Villa Gallia -pensionaatti, ja hän toimii sekä ranskan kielen asiantuntijana ja opettajana että Aarrematkojen paikallisoppaana.

Lisieux: Pyhän Thérèsen Basilikan kaupunki


Lukijamatkalaiset majoittuivat Calvadosin departementissa sijaitsevaan Lisieux’n pikkukaupunkiin. Asukkaita kaupungissa on reilut 20 000. Lisieux on kuitenkin hyvin tunnettu kaupunki, sillä siellä sijaitsee Ranskan toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde, Pyhän Thérèsen basilika (ranskaksi: Basilique Sainte-Thérèse de Lisieux).


Kookas Pyhän Thérèsen basilika hallitsee Lisieux’n kaupunkikuvaa, sillä se sijaitsee kukkulalla, joka korostaa rakennuksen mahtipontisuutta entisestään. Basilikaan mahtuu kerrallaan 4000 ihmistä, ja vuosittain siellä käy yli 2 miljoonaa vierailijaa. Basilikan rakentaminen aloitettiin vuonna 1929, ja nykyisen muotonsa se sai vuonna 1954. Basilikan kellarikerroksessa sijaitsee historiallinen krypta, joka on koristeltu marmorilla ja mosaiikeilla.


Lisieux'n nähtävyydet vierailijoille:


 • Pyhän Theresen basilika, joka on Ranskan toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde.

 • Basilikan mahtipontinen arkkitehtuuri ja historiallinen krypta.

 • Villa Gallia, Soile Lundqvistin lomakoti ja pensionaatti.

 • Kauniit puutarhat ja rauhalliset ympäristöt.


Lisieux'n Pyhän Theresen basilika on roomalaiskatolinen kirkko ja pienempi basilika, joka on omistettu Lisieux'n Pyhälle Thereselle. Basilikan roomalais-bysanttilainen tyyli on saanut inspiraationsa Pariisin Sacré-Cœurin basilikasta. Rakennus on muodoltaan latinalainen risti, ja siinä on laiva, kuoro ja poikkilaiva.
Lisieux'n Pyhän Theresen basilika on roomalaiskatolinen kirkko ja pienempi basilika, joka on omistettu Lisieux'n Pyhälle Thereselle. Basilikan roomalais-bysanttilainen tyyli on saanut inspiraationsa Pariisin Sacré-Cœurin basilikasta. Rakennus on muodoltaan latinalainen risti, ja siinä on laiva, kuoro ja poikkilaiva.

Normandian viehättävät kukkaisrannikkokaupungit Deuville, Trouville-sur-Mer & Honfleur


Englannin kanaali, joka tunnetaan myös nimellä La Manche (ranskaa), on vesiväylä, joka erottaa Englannin eteläosan ja Ranskan pohjoisosan. Englannin kanaalin rannan tiettyä osaa, kutsutaan Kukkaisrannikoksi. Se sijoittuu niin sanotun maihinnousurannikon länsipuolelle. Kukkaisrannikolle on tyypillistä pitkät, matalat hiekkarannat, joissa nousu- ja laskuveden vaihtelu näkyy selvästi.


Ulkoilmakahvila Deauvillessa, jossa ihmiset nauttivat ateriastaan aurinkoisena päivänä, taustalla kauniit rakennukset.
Deauvillen viehättävät ulkoilmakahvilat rannalla tarjoavat upeat puitteet rentoutumiseen ja nautiskeluun kauniissa ympäristössä.

Lukijamatkaryhmä vieraili kaikkiaan kolmessa rannikkokaupungissa Normandian Kukkaisrannikolla: Deauvillessa, Trouville-sur-Merissä sekä Honfleurissä.


Deauville on amerikkalaisten matkailijoiden suosiossa, sillä siellä on 1970-luvulta alkaen järjestetty tunnetut American Film Festival elokuvafestivaalit. Yhdysvaltalaisille elokuville omistetut festivaalit ovat tuoneet kaupunkiin maailman tähtiä ja julkisuuden henkilöitä. Deauville poikkeaakin naapurikaupungeista vauraudellaan, joka näkyy kaupunkikuvassa upeina villoina ja pursisataman luksusjahteina.


Kalatiski Trouville-sur-Merin kalatorilla, jossa on esillä erilaisia mereneläviä kuten rapuja ja hummereita.
Trouville-sur-Merin kalatori ja -ravintolat tarjoavat monipuolisen valikoiman tuoreita mereneläviä, jotka houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoita.

Deauvillen naapuri on Trouville-sur-Mer. Vanha kalastajakaupunki on tunnettu lukuisista kala- ja äyriäisravintoloistaan. Alueella viljellään monenlaisia mereneläviä, mm. ostereita ja simpukoita.


Seine-joki laskee Kukkaisrannikon kohdalla mereen. Joen itärannalla on Le Havren kuuluisa satamakaupunki ja länsirannalla Honfleur. Kaupunkeja yhdistävä silta, Pont de Normandie, oli valmistuessaan varsinainen nähtävyys, jota tultiin kaukaakin katsomaan ja ajamaan sen yli kalliista siltamaksusta huolimatta.


Normandian Kukkaisrannikon nähtävyydet vierailijoille:


 • Viehättävät rannikkokaupungit, kuten Deauville, Trouville-sur-Mer ja Honfleur.

 • Pitkät, matalat hiekkarannat, joissa nousu- ja laskuveden vaihtelu näkyy selvästi.

 • Deauvillen American Film Festival -elokuvafestivaalit.

 • Trouville-sur-Merin kala- ja äyriäisravintolat.

 • Honfleurin historiallinen satama ja kauniit ristikkotalot.

 • Pont de Normandie -silta, joka yhdistää Le Havren ja Honfleurin.


Honfleurin satama, jossa on historiallisia ristikkotaloja ja värikkäitä veneitä ankkurissa.
Honfleurin viehättävä satama on tunnettu historiallisista ristikkotaloistaan ja värikkäistä veneistään, jotka luovat elävän ja kauniin kaupunkikuvan.

Calvadosin paikalliset herkut: juustot ja siiderit


Calvadosin departementin paikallisia herkkuja ovat lukuisat juustot, kuten Camember ja Brie. Nimensä mukaisesti Calvadosissa valmistetaan myös Calvados-omenaviinaa sekä siideriä.


Monet calvados- ja siideritislaamot sijaitsevat vanhojen linnojen piharakennuksissa. Matkailijat pääsevät niissä vierailemaan ja maistelemaan juomia pienissä putiikeissa. Samoin juustolat Normandiassa järjestävät vierailuja, joissa saa lopuksi maistella eri juustoja ja kyytipojaksi tarjoillaan paikallista omenasiideriä.


Juustolan kaupassa tuliaisjuustot pakattiin paksuihin, suljettaviin muovikasseihin, jotka sai laittaa hotellissa kylmiöön. Lähtöaamuna kassit otettiin esiin ja jokainen sai pakata juustonsa matkalaukkuun. Näin voimakas juustontuoksu ei haitannut paluulennon matkustajia.


Calvadosin nähtävyydet vierailijoille:


 • Paikalliset juustolat, jotka valmistavat juustoja kuten Camembert ja Brie.

 • Calvados-omenaviinan ja siiderin valmistustilat.

 • Vanhojen linnojen piharakennuksissa sijaitsevat tislaamot ja putiikit.

 • Juustojen ja siidereiden maistelu tilojen kierroksilla.Vendeuvren Linna: Historiallinen elämys Normandiassa


Vendeuvren linna (ranskaksi Château de Vendeuvre) oli yksi Normandian matkamme kohokohdista. Linnakokonaisuuteen kuuluu upea puutarha ja 1750-luvulta peräisin oleva päärakennus, jonka salit on kalustettu 1800-luvun mukaisesti.

Vendeuvre keltainen linna Ranskassa Normandiassa pilvisenä päivänä.
Vendeuvre on tyypillinen aristokraattinen normandialainen maalaistalo. Se avattiin yleisölle vuonna 1983. Vendeuvre rakennettiin vuosina 1750–1752 arkkitehti Jacques-François Blondelin suunnitelmien mukaan, ja se on erinomainen esimerkki 1700-luvun maalaistalosta (maison de campagne).

Tämä historiallinen linna Normandiassa tarjoaa kävijöilleen ainutlaatuisia elämyksiä.

Linnan erikoisuuksia ovat erillinen lemmikkieläinten vuoteiden näyttely sekä ainutlaatuinen miniatyyrikokoelma huonekaluja, astioita sekä hopeaesineitä.


Linnan puutarhan erikoisuus oli yllättävät suihkut. Kun vierailija astui sillalle ihailemaan metallisia lintupatsaita, linnun nokasta alkoi suihkuta vettä. Itse sillallaolijalle tuli tietysti kiire, ja kaikilla muilla oli sitäkin hauskempaa. Vastaavia suihkuja oli puutarhassa monessa kohtaa ja mitä erilaisimmissa paikoissa, eli koskaan ei voinut tietää, milloin virkistävä suihku pääsi yllättämään.


Vendeuvren Linnan nähtävyydet vierailijoille:

 • Juhlasalit, jotka antavat makua 1700-luvun päivittäisestä elämästä.

 • Laaja miniatyyrikalustemuseo.

 • 1700-luvun keittiöt.

 • Huonekalu- ja vuodekokoelma hemmotelluille lemmikeille.

 • Muodolliset, hyöty- ja vesipuutarhat.

 • Simpukankuorilla vuorattu luola.

 • Paviljongit ja huvimajat.


Vendeuvren linnan juhlasali, jossa on elegantti pöytäkattaus vihreällä pöytäliinalla, koristeellisilla astioilla ja kynttiläkruunulla.
Vendeuvren linnan juhlasalin kattaus huokui eleganssia ja historiallisuutta, luoden vieraille ainutlaatuisen tunnelman. Salin kauniit yksityiskohdat, kuten nurkassa pöydällä lepäävä posliininukke, koristehedelmät ja -lautaset, tarjosivat kävijöille runsaasti ihailtavaa.

Claude Monet’n Taiteilijakoti ja kuuluisa puutarha


Matkan paluupäivänä ryhmämme sai kokea, ikäänkuin kirsikkana kakun päällä, vierailun impressionismimestari Claude Monet’n Givernyssä sijaitsevaan kuuluisaan taiteilijakotiin sekä puutarhaan.


Monet’n puutarha on jaettu kahteen osaan: Clos Normandiin, joka on täynnä kukkivia kukkapenkkejä ja puita, sekä vesipuutarhaan, jossa ikoninen lummelampi sekä kuuluisa japanilainen silta sijaitsevat. Vesipuutarha, joka perustettiin vuonna 1893, sisältää myös pajuja, bambumetsikön ja erilaisia vesikasveja, kuten vesililjoja. Monet suunnitteli puutarhan itse ja käytti apunaan väriteoriaa sekä kasvilajikkeiden yhdistelmiä, luodakseen vuoden ympäri kestävän, jatkuvasti muuttuvan ja kauniin maiseman.


Monet maalasi paljon ulkona puutarhassaan, ja paikka inspiroi monia hänen kuuluisimpia teoksiaan. Monet kuvasi samaa aihetta monissa teoksissaan, niin myös lummelampea eri vuorokauden aikoina, jolloin valo korostaa värejä ja tunnelmaa eri tavoilla.

Monet'n puutarha Givernyssä, jossa näkyy kukkiva kaariportti ja värikäs kasvillisuus.
Monet'n lumoava puutarha Givernyssä, jossa kukkivat kaariportit ja värikäs kasvillisuus luovat satumaisen tunnelman ja innoittivat monia hänen mestariteoksiaan.

Monet’n talo on myös vierailun arvoinen. Talossa on säilytetty Monet’n alkuperäinen kalustus ja taideteokset, jotka tarjoavat intiimin katsauksen taiteilijan elämään. Alakerrassa sijaitsevat muun muassa Monet’n ensimmäinen ateljee, ruokasali, ja keittiö, jotka on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Yläkerrassa on taiteilijan ja hänen perheensä makuuhuoneet, jotka on sisustettu ajanmukaisesti.


Matkan aikana vierailijat voivat kulkea talon ja puutarhan välissä kulkevaa tunnelia pitkin ja nauttia näiden kahden tilan erilaisista tunnelmista ja näkymistä.


Claude Monet’n taiteilijakodin nähtävyydet vierailijoille:


 • Clos Normandi, täynnä kukkivia kukkapenkkejä ja puita.

 • Vesipuutarha, jossa ikoninen lummelampi ja kuuluisa japanilainen silta.

 • Monet’n luoma talon alkuperäinen kalustus ja taideteokset hänen talossaan.

 • Tunneliyhteys talon ja puutarhan välillä, joka tarjoaa erilaisia näkymiä ja tunnelmia.


Claude Monet'n ateljee Givernyssä, jossa on esillä hänen maalauksiaan ja henkilökohtaisia esineitään.
Claude Monet'n ateljee Givernyssä, jossa hänen kuuluisat teoksensa ja henkilökohtaiset esineensä tarjoavat intiimin katsauksen taiteilijan elämään ja työskentelyyn. Tiesitkö, että vuonna 2024 juhlistetaan impressionismin 150-vuotisjuhlavuotta!

Kiinnostuitko?

Seuraava Antiikki&Design -lehden lukijamatka: Bologna, Parma ja Carpi – Emilia-Romagnan helmet, 18.–22.10.24

Haluaisitko kokea ainutlaatuisia elämyksiä? Liity Antiikki&Design -lehden ja Aarrematkojen seuraavalle lukijamatkalle, joka vie sinut kiehtoviin kohteisiin Italiassa: Bolognaan, Parmaan ja Carpiin. Luvassa on unohtumattomia kulttuurielämyksiä, herkullisia ruokakokemuksia ja paljon nähtävää.


Lisätietoja ja varaukset täältä: Antiikki&Design -lehden lukijamatka Bologna-Parma-Carpi

908 katselukertaa0 kommenttia

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page