top of page
  • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Slovenian parhaat palat – pienessä maassa on paljon nähtävää ja koettavaa

SLOVENIA on pienestä koostaan huolimatta hyvin monipuolinen matkakohde. Slovenialaiset itse korostavat, että heidän maansa on kuin Eurooppa pienoiskoossa. Maan pohjoisosat ovat vuoristoista alppimaisemaa ja lounaassa on Adrianmeren rannikko lomakohteineen.

Panorama kuva Slovenian pääkaupungista oranssissa ilta-auringossa.
Yksi pääkaupungin keskeisimmistä ja erottuvimmista nähtävyyksistä on ehdottomasti sen linna, joka tarjoaa unohtumattoman näköalan Ljubljanaan ja sen ympäristöön. Selkeällä säällä voit kiivetä linnan panoraamatorniin, joka kohoaa 400 metriä merenpinnan yläpuolelle, ja voit nähdä sieltä peräti kolmasosan Sloveniasta. Kuva: James Relf Dyer, I Feel Slovenia.

Merenrantaa Slovenialla on vajaa 50 kilometriä. Välimatkat maan sisällä ovat suhteellisen lyhyitä eli pienessäkin ajassa pystyy näkemään paljon. Slovenian naapurimaat ovat lännessä Italia, pohjoisessa Itävalta, koillisessa Unkari ja etelässä Kroatia. Asukkaita Sloveniassa on noin kaksi miljoonaa.


Ljubljana


Ljubljana on Euroopan pienimpiä pääkaupunkeja, asukasluku on noin 300 000. Kaupungin halki virtaava Ljubljanica-joki vanhoinen kaarisiltoineen luo kuvauksellisen ja rauhallisen tunnelman, jota vielä lukuisat kauniit puistot täydentävät.


Ljubljanica-joki Sloveniassa.
Slovenian läpi virtaa Ljubljanica-joki, joka kulkee maan pääkaupungin Ljubljanan halki. Ljubljanica on tunnettu kuvauksellisista kaarisilloistaan ja se on merkittävä osa kaupungin kaunista ja historiallista keskustaa. Lisäksi Sloveniaa halkoo muita jokia, kuten Sava ja Soča, jotka ovat myös tärkeitä vesistöjä maassa.

Keskustasta löytyy vanhoja barokkirakennuksia, vanha raatihuone Pyhän Nikolauksen katedraali, oopperatalo, Ljubljanan linna sekä lukuisia museoita ja gallerioita. Maailmankuulu on myös Jospi Plecnikin rakentama Kolmoissilta.


Aarrematkat järjestää lokakuussa 2024 lukijamatkan Sloveniaan yhteistyössä Kirkkonummen Sanomien kanssa. Ohjelmaan sisältyy mm. jouluristeily kanavamaisella Ljubljanica-joella. Ohjelmaan on varattu myös runsaasti vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Voit lukea matkasta lisää alta!


Bled ja Bohinj -vuoristoalueet

Kuvankaunis Bled on Slovenian tärkeimpiä nähtävyyksiä. Bled vuoristojärvineen Julianisten Alppien juurella sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta. Bled on suosittu kaupunki luontomatkailijoiden ja urheilijoiden keskuudessa.


Bledin vierailukohteita ovat turkoosin järven keskellä sijaitseva Blejski Otokin luostarisaari sekä Bledin linna, joka on rakennettu yli 130 metriä korkealle rantajyrkänteelle. Linnan pihalta avautuu kuvankauniit maisemat järvelle ja sen kirkkosaarelle.


Bled-järven keskellä on pieni saari, Blejski Otok, joka on toinen Bledin alueen erittäin suosittu nähtävyys. Saarella sijaitsee Pyhän Marian kirkko, joka on tunnettu toiveiden täyttävästä kirkonkellostaan. Perinteen mukaan, jos joku soittaa kirkon kelloa kolme kertaa ja pitää samalla mielessään toiveen, toive toteutuu. Kuva: Nikola Jurišič, I feel Slovenia.

Toinen lukijamatkan kohde vuoristoalueella on Bohinj-järvi, Slovenian suurin järvi Triglavin kansallispuistossa Vogel-vuoren juurella. Täälläkin maisemat ovat kuvaukselliset, kun järveä ympäröivät yli kaksi kilometriä korkeat vuorenhuiput ja niiden rinteiltä alas virtaavat kosket vesiputouksineen.


Bledin linna sykysn ruskassa, Slovenia.
Bledin linna (Blejski grad) on yksi Slovenian tunnetuimmista ja kuvatuimmista nähtävyyksistä, ja se sijaitsee maalauksellisesti Bled-järven yläpuolella. Linna on rakennettu korkealle kalliolle, yli 130 metriä järven pinnan yläpuolelle, ja se tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät järvelle ja sitä ympäröivälle alueelle. Bledin linna on Slovenian vanhin linna ja sen historia ulottuu ainakin 1000-luvulle. Linnassa toimii tänä päivänä museo, jossa kävijät voivat tutustua alueen historiaan ja kulttuuriin. Kuva: Nejc Pernek, I feel Slovenia.

Piran – Adrianmeren helmi

Piranin aukio Slovenia ilta-auringossa.
Kaupungin historia ulottuu aina antiikin aikoihin asti, mutta sen nykyinen ilme muovautui erityisesti keskiajalla, kun se oli osa Venetsian tasavaltaa. Tämä ajanjakso on jättänyt jälkeensä merkittävän arkkitehtonisen perinnön, kuten goottilaiset ja renessanssiajan rakennukset sekä kauniit venetsialaiset palatsit, jotka tuovat kaupungille ominaisen charmikkaan ja historiallisen tunnelman. Kuva: I feel Slovenia.

Piranin pikkukaupunki Adrianmeren rannalla oli alunperin vanha kalastajakylä. Kaupungin vanha osa työntyy kohti merenniemeä kapeine ja mutkittelevine kujineen. Piranin arkkitehtuuri on vanhaa venetsialaista ja goottilaista tyyliä. Tunnelma on varsin italialainen, onhan Italian raja hyvin lähellä. Samoin Venetsia, jonne Piranista tehdään päiväretkiä. Piran oli aikoinaan 500 vuotta Venetsian valtakunnan hallussa.


Piranin nähtävyyksistä kannattaa mainita 1300-luvulta peräisin oleva Pyhän Yrjön kirkko. Samalla vuosisadalla perustettiin kaupunkiin myös Fransiskaanien luostari. Piranin pääaukio on saanut nimensä muusikko Giuseppe Tartinin mukaan.


Nainen kävelyllä Piranin vanhassa kaupungissa, Sloveniassa kesällä.
Piran on tunnettu kapeista, mutkittelevista mukulakivikujistaan ja kauniista aukioistaan, joista merkittävin on Tartini-aukio, nimetty kuuluisan viulisti ja säveltäjä Giuseppe Tartinin mukaan, joka syntyi kaupungissa. Aukion varrella on useita historiallisia rakennuksia ja se on yleinen kokoontumispaikka niin paikallisille kuin turisteillekin. Kuva: Michael Matti, I feel Slovenia.

Slovenia kiinnostaa suomalaisia.


Andreja Valtanen toimii Slovenian kunniakonsulina Suomessa. Tässä tehtävässä hän edistää laajasti Sloveniaan suuntautuvaa matkailua yhteistyössä Slovenian matkailuviranomaisten ja Slovenia-seuran kanssa. Myös hän korostaa Sloveniaa mielenkiintoisena maansa, jossa lyhyessä ajassa näkee paljon. Pääkaupungista Ljubljanasta pääsee hetkessä Alppimaisemiin ja vaeltamaan vuoristoniityille ja kanjoneihin.


"Rannikolla on lokakuussa vielä kesäisen lämmin. Kaupungeissa jaksaa kierrellä, kun ei ole liian kuuma ja vuoristossa odottaa jo ruskan väriloisto"
Slovenian kunniakonsuli Andreja Valtanen.
Slovenian kunniakonsuli Andreja Valtanen.

Lukijamatkan syksyinen ajankohta on Valtasen mielestään oiva. ”Rannikolla on lokakuussa vielä kesäisen lämmin. Kaupungeissa jaksaa kierrellä, kun ei ole liian kuuma ja vuoristossa odottaa jo ruskan väriloisto”.


Hän haluaa antaa vielä pari vinkkiä tuliaisiksi. ”Slovenialaiset hunajatuotteet ovat laadukkaita ja niitä on monenlaisia, kosmetiikkaa, terveystuotteita ym. Ja lopuksi haluan mainita laadukkaat viinit. Pienet viinituottajat ovat tehneet lujasti töitä ja nyt viinien laatu alkaa olla huippuluokkaa, ” kertoo Andreja Valtanen.


Lukijamatka Sloveniaan lokakuun alussa 2024


Aarrematkat järjestää Kirkkonummen Sanomien lukijamatkan Sloveniaan 1.–5.10.2024. Matkan aikana asutaan maan pääkaupungissa Ljubljanassa, jonne Finnairilla on suorat lennot. Ja kuten aina tähänkin lukijamatkaan on koottu Slovenian parhaat palat, eli maan tärkeimmät nähtävyydet.


Matkan pääpaikkana on Ljubljana, jossa majoitutaan tasokkaaseen Urban Boutique Centre -hotelliin. Opastettujen retkien aikana tutustutaan ensin Ljubljanaan, kaarisiltojen koristamaan barokkikaupunkiin.


Seuraavaksi on kohteena Bledin ja Bohinjin vuoristo- ja järvialueet upeine maisemineen ja lopuksi vielä Adrianmeren rannikon helmi keskiaikainen pikkukaupunki Piran.


Slovenia on tunnettu myös vanhasta viinikultuuristaan. Vanhoja viinialueita on useampia ja Mariborin kaupungissa kasvaa maailman vanhin viiniköynnös. Piranin retkeltä palattaessa lukijamatkalaiset pääsevät vielä tutustumaan paikalliseen viinitilaan viininmaistajaisineen ja illallisineen.896 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page