top of page
  • Writer's pictureJenny Sirén

Tukholman antiikkimessut 2024 – Antiikin ja muotoilun liitto

Aarrematkat vieraili jälleen Tukholman antiikkimessuilla Älvsjön messukeskuksessa, kun vuoden 2024 messu järjestettiin maaliskuun alussa. Messut lunastivat jälleen odotukset ja ne tarjosivat ainutlaatuisen kokemuksen niin antiikin harrastajille kuin muotoilun ystävillekin. Lue eteenpäin, niin paljastamme, mitä kaikkea vuoden 2024 Tukholman Antiikkimessut tarjosivat ja miksi tämä matka on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen.


Tukholman antiikkimessut 2024
Jo vuodesta 1978 alkaen järjestetyt Tukholman antiikkimessut pidettiin vuonna 2024 maaliskuun alussa Älvsjön-messukeskuksessa. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.

Antiikkia, antiikkia


Ensimmäisenä näyttelyhallissa vierailijat kohtasivat SKAF:n ja FAK:n (United Antique and Art Dealers) -alueet. Tältä alueelta löytyy messujen todellisia helmiä ja arvoesineitä. Osastoilla pääsee tutustumaan aitoihin, yli 100-vuotta vanhoihin antiikkiesineisiin sekä intohimoisiin antiikkikauppiaisiin. Kauppiaat myös mielellään kertoivat esineiden alkuperästä sekä historiasta. Lisäksi SKAF-alueella järjestettiin tuttuun tapaan opastettuja kierroksia, joita veti tänäkin vuonna järjestön pääsihteeri Sofia Silfverstolpe.


SKAF osasto Tukholman antiikkimessuilla 2024.
SKAF:n eli United Antique and Art Dealaers-järjestön alueella oli jälleen nähtävissä tarkkaan valikoituja valaisimia, huonekaluja, taidetta ja koriste-esineitä. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.

Muotoilua ja kädentaitoja


Ensimmäisten osastojen jälkeen alkaa suuri alue, jossa sijaitsevat antiikkikauppiaat, jotka eivät kuulu SKAF:iin tai FAK:iin. Näiltä osastoilta löytyy lähes loputon määrän jännittäviä aarteita aina vintagesta ja modernista designista taiteeseen.


Myös rakennusten kunnostukseen liittyvää tietoa oli jälleen tarjolla, kun vuoden 2024 tapahtumassa Antiikkimessut toivotti vanhan tutun Byggnadsvårdin eli rakennussuojelun ja konservointiin keskittyvän alueen takaisin. Tänä vuonna osasto järjestettiin yhteistyössä ruotsalaisen Jon Åhlundin (Åhlundin rakennussuojelu) ja Christian Hultmanin (Eskilstunan Kulttuuribeslag) kanssa ja se esitteli Ruotsin parhaita käsityöläisiä rakennussuojelun alalta. Alueen keskeltä löytyi myös niin sanottu toiminta-alue, jossa näytteilleasettajat esittelivät käsityötaitojaan.

Svenskt Tenn – 100 vuotta muotoilun huipulla


Vuoden 2024 Antikmässan kunnioitti ruotsalaisen muotoiluyrityksen Firma Svenskt Tennin satavuotistaivalta järjestämällä messuilla poikkeuksellisen näyttelyn muotoilujätin esineistöstä.


Yhteistyössä Jenny von Platenin kanssa kuratoitu näyttely valotti kävijöilleen ruotsalaisen muotoilun ja designin legendaarista perintöä ja tarjosi yleisölle ainutkertaisen mahdollisuuden tutustua Svenskt Tennin perustajan Estrid Ericsonin ja itävaltalaisen arkkitehdin Josef Frankin luomaan muotoiluperintöön. Esillä oli esillä Svenkst Tennin tuotantoa aina klassikkoesineistä vain messuilla nähtyihin uniikkiesineisiin.


Svenkst Tenn 100-vuotisjuhlanäyttely Tukholman antiikkimessuilla 2024.
Svenkst Tenn 100-vuotisjuhlanäyttelyssä oli esillä sekä klassikkoesineitä että harvinaisuuksia aina pienesineistä ja huonekaluista tekstiileihin. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.


Sekä Firma Svenkst Tennin, Josef Frankin, Estrid Ericssonin kuin ruotsalaisen 1900-luvun muotoilun historiaan pääsi tutustumaan myös useiden luentojen kautta. Näistä mainittakoon muun muassa ruotsalainen designiin, arkkitehtuuriin ja taidekäsityöhön erikoistuneen toimittajan Hedvig Hedqvistin luento Estrid Ericssonista, sekä Viveca Carlssonin ajankohtainen luento "Swedish Modern och det återupptäckta 40-talet" (Ruotsalainen modernismi ja uudelleenlöydetty 40-luku), jonka aikana kuulijat pääsivät tutustumaan pinnalla olevaan 1940-luvun muotoiluun.


"Messut ovat jälleen kerran osoittaneet, että antiikin ja modernin muotoilun maailmat eivät ole erillisiä maailmoja."

Design-huonekaluja Tukholman antiikkimessuilla 2024.
Antiikin lisäksi messuilla nähtiin odotetusti myös designesineistöä. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.

Pyörä läpi aikojen -näyttely


Messuilla nähtiin tänä vuonna myös toinen näyttely “Pyörä läpi aikojen”. Pyörän historiaan tutustuttava näyttely oli syntynyt yhteistyössä tunnetun ruotsalaisen "Antiikkirundan"-televisio-ohjelmasta tutun keräilijä Peter Pluntkyn kanssa.


Näyttelyssä on esillä pyöriä Pluntkyn henkilökohtaisesta kokoelmasta ja se tarjosi harvinaisen tilaisuuden tutkia lähietäisyydeltä antiikkisten pyörien maailmaa. Näyttelyn kautta vierailijat saivat tilaisuuden sukeltaa syvälle pyörän monivaiheiseen historiaan ja tutustua niiden valmistuksen käsityötaitoon. Pluntkyn piti messujen päälavalla myös näyttelyä sekä pyörän historiaa käsitteleviä esityksiä.


Pukukoruja esillä Tukholman antiikkimessuilla 2024.
Pukukorut ovat nostaneet suosiotaan tasaisen varmasti ja se näkyi myös messutarjonassa. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.


Antiikki ja muotoilu yhdistää läpi sukupolvien


Poistuessamme vuoden 2024 Antiikkimessuilta, mieleni on rikastunut paitsi uudella tiedolla ja inspiraatiolla myös syvemmällä arvostuksella menneitä kohtaan. Messut ovat jälleen kerran osoittaneet, että antiikin ja modernin muotoilun maailmat eivät ole erillisiä maailmoja, vaan ne elävät ja hengittävät yhdessä, luoden yhtenäisen tarinan, joka resonoi läpi sukupolvien.


Keraaminen kissafiguuri Aarrematkojen Tukholman antiikkimessumatkalla kokoustilassa.
Paluumatkalla ryhmämme pääsi ihastelemaan toistensa ostoksia laivan kokoustiloissa. Aarteiden joukossa oli myös tämä kaunis keraaminen kissa. Kuva: Paulina Höglund, Aarrematkat.com


Olitpa sitten nuori tai vanha tai kiinnostuksesi kohteena antiikkiset aarteet, rakennussuojelun käsityötaidot tai ruotsalaisen muotoilun mullistavat vaikutukset, jokaiselle löytyi näiltä messuilta jotakin ja kaikki olivat tervetulleita mukaan. Ei siis mikään ihme, että moni haluaa palata tänne vuodesta toiseen. Niin minäkin. Ilman Älvsjön messuja tuntuu, ettei kevät ole alkanut ollenkaan.


Kiitämme kaikkia Aarrematkojen mukana olleita osallistumisesta ja toivotamme kaikille inspiraation täyteisiä hetkiä kohti tulevia antiikkimatkoja. Nähdään taas matkoilla ystäväni!


Jenny Sirén


Innostuitko? Lähde antiikkimatkalle!


Haluaisitko sinäkin kokea antiikkimessujen kaltaista tunnelmaa hyvässä seurassa? Lähde Aarrematkojen tuleville antiikki- ja rompetorimatkoille keväällä ja kesällä 2024. Tarjolla on mm. seuraavat matkat:Kurtnan rompetorimatka 2024

Matka Kurtnan rompetorille, 4.–5.5. Alk. 285 €

Lähde Aarrematkojen järjestämälle matkalle Viron hauskimpaan antiikkitapahtumaan, Kurtnan rompetorille keväällä 2024! Kurtnan antiikkitapahtuma pidetään kaksi kertaa vuodessa, ja se on erittäin suosittu vanhasta tavarasta kiinnostuneiden keskuudessa. Paikalla on paljon väkeä ja runsaasti tavaraa laidasta laitaan.


SEIDLAN KARTANON  ANTIIKKIMARKKINAT 2024

Seidlan kartanon antiikkimarkkinat, 5.–6.7. Alk. 375 €

Heinäkuun alun jokakesäiset Seidlan antiikkimarkkinat houkuttelevat Albun idylliseen kylään Järvamaalla suuren joukon antiikkikauppiaitaniin Virosta, Latviasta kuin Liettuastakin. Myöhäisbarokkilaista tyyliä edustavan Seidlan kartanon puutarhassa on jo yli 25 vuoden ajan nautittu vanhan tavaran ja antiikin ihailemisesta ja ostamisesta. Tutustumme matkan aikana myös Jänedan kartanoon opastetun kierroksen merkeissä.


ALATSKIVEN ANTIIKKIMARKKINAT 2024

Alatskiven antiikkimarkkinat 12.–14.7. Alk. 535 €

Heinäkuun puolivälissä Aarrematkat järjestää opastetun ryhmämatkan vuoden 2024 Euroopaan kulttuuripääkaupunkiin Tarttoon sekä Alatskiven antiikkimarkkinoille. Antiikkimarkkinat järjestetään vuosittain Alatskiven kartanon puistossa. Tavaraa on paljon, pelimannit soittavat ja paikallisia herkkuja on tarjolla maukkaista makkaroista monenlaisiin piirakoihin. Kartanon alueella toimii lisäksi luontokeskus ja parikin museota. Vierailemme matkan aikana myös Pöltsämäan kivilinnassa, ja nautimme Emajoen risteilystä, joka avaa upeita näkymiä Tarton rannoille.


JUTHBACKAN MARKKINAT 2024

Juthbackan markkinat 22.–23.8. Alk. 245 €

Tervetuloa mukaan Juthbackan markkinoille! Matka tarjoaa tilaisuuden uppoutua Suomen kenties suurimpien markkinoiden värikkääseen tunnelmaan ja monipuoliseen tarjontaan. Juthbackan kartanon mailla järjestettävät markkinat ovat jo vuodesta 1975 lähtien houkutelleet kävijöitä ympäri Suomen, Ruotsin, Norjan ja Viron. Tämä perinteinen markkinatapahtuma kokoaa yhteen noin 700 myyjää tarjoamaan laajan valikoiman vanhaa tavaraa, antiikkia, huonekaluja, koruja, vaatteita, lasten leluja, tauluja, mattoja, lasia, posliinia, keramiikkaa ja paljon muuta. Lisäksi markkinat tarjoavat mahdollisuuden tutustua käsityöläisten taidonnäytteisiin. Markkinoiden herkullinen ruokatarjonta pitää huolen myös siitä, ettei nälkä pääse yllättämään. Markkinoiden yhteydessä pidetään myös suosittu vanhojen autojen näyttely. 854 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page