top of page
  • Writer's pictureAntti Haukkamaa

Kaksi kuningatarta – Pukuloistoa ja valtakamppailua Hämeenlinnan teatterissa

Päivitetty: 21. huhtik. 2023

Kaksi kuningatarta -näytelmän teko on ollut näyttelijä ja teatterineuvos Ritva Oksasen ja ohjaaja Taru Mäkelän haaveissa jo pitkään. Korona-aika sotki suunnitelmia, mutta nyt esitys on saanut ensi-iltansa Hämeenlinnan teatterin näyttämöllä.
Hämeenlinnan teatterissa esitettävä Kaksi kuningatarta -näytelmä on vahvojen naisten valtakamppailusta kertova verinen ja hurja tragedia. Elisabeth ensimmäinen (Ritva Oksanen) on valtiolle itsenä uhrannut Englannin kuningatar ja Maria Stuart (Liisa Peltonen) on Skotlannin kuningatar. Aistillinen Maria on huolella ehtinyt nauttia hovielämästä ja miesten seurasta. Hoviväen kaarti pyörii kuningattarien ympärillä ja jokainen haluaa heistä jotain. Lopputulos on raadollinen ja verinen tositarina vallanhimosta. Vain yhdellä voi olla absoluuttinen valta, joten vihollinen on tuhottava.


Ritva Oksanen Hämeenlinnan teatterin puvustossa kokeilemassa Kaksi Kuningatarta näytelmän asuja.
Ritva Oksanen Hämeenlinnan teatterin puvustossa kokeilemassa Kaksi Kuningatarta näytelmän asuja.

Friedrich Schillerin näytelmä 1500-luvun valtapelistä Englannin ja Skotlannin kuningattarien välillä on pelottavan ajankohtainen myös vuonna 2022: toisen ihmisen mitätöinti, vallan tavoittelu ja minäkeskeisyys. Kilpailijasta voi päästä eroon vain tuhoamalla hänet.Mökillä opetellaan repliikkejä ja nautitaan hiljaisesta elosta


Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut teatterineuvos Oksanen kertoo, kuinka hän mökillään paneutui uuteen rooliinsa lukemalla historiaa ja näytelmän vuorosanoja aina välillä uiden ja hiljaisesta mökkielämästä nauttien. Nyt harjoitukset ovat takana ja odotettu pukudraama pääsee loistoonsa syksyn ja ensi kevään esityksissä. Voit katsoa jakson tästä.


Ritva Oksanen maskeerauksessa Hämeenlinnan teatterissa.
Näyttelijä Ritva Oksanen on näytelyt useita vahvoja rooleja uransa aikana.

Vahvan naisen roolit ovat tuttuja Oksaselle. Samalla Hämeenlinnan teatterin näyttämöllä Oksanen on vuosien varrella esittänyt useita vahvoja naisrooleja, kuten Niskavuoren emäntä, Maria Callas ja Marlene Dietrich.


Kiitokseksi kukkia – Palkinnoksi koruja


Ritva Oksanen kertoo, että esitysten jälkeen hän saa aina kiitokseksi valtavasti kukkia. ”Nautin niistä kovasti, mutta samalla olen halunnut itselleni jokaisesta näytelmästä jonkun muiston. Yleensä olen ostanut korun”.
Kaksi kuningatarta näytelmän muistoksi hän osti korvakorut, näyttävät hopearenkaat. Aikoinaan Tunisiasta ostettu sormus on ollut Ritvalla käytössä hänen näytellessään Maria Callasina ja sama sormus on nyt myös Ritvan Elisabethilla. Aidon Paco Rabannen kellon hän osti aikoinaan Kreikan Santorinilta ja se on muistona Espoon teatterin Medeija-näytelmästä.


Aarrematkojen teatterimatka Hämeenlinnaan – Harvinainen taiteilijatapaaminen Ritva Oksasen kanssa


Aarrematkat järjestää teatterimatkan Kaksi kuningatarta -näytökseen Hämeenlinnaan 25.11.2022. Matkaan pääsee tilausajobussilla Kirkkonummelta, Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta. Matkan aikana nautitaan lounas Inkalan kartanossa ja luvassa on myös väliaikatarjoilua sekä taiteilijatapaaminen Ritva Oksasen kanssa näytelmän jälkeen! Mikäli mielit mukaan, niin varaa paikkasi tästä. Matkan hinta 125 euroa / henkilö. Voit lukea matkasta lisää tästä!


Aarrematkojen syksy on muutenkin kulttuuria täynnä. Pärnussa vieraillaan teatterimatkalla 12.–13.12. nauttimassa Wienin filharmonikkojen konsertista ja Uutta Vuotta juhlistetaan 30.12.22–2.1.23 Uudenvuoden juhlamatkalla Krakovaan, joka pitää sisällään parikin konserttia.

290 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page